MOSTAR – U Mostaru je večeras održan tradicionalni Božićni koncert na kojem je nastupio muzički ansambl “Fenečki biseri”, a jednu numeru izveli su učenici pravoslavne vjeronauke iz mostarskih osnovnih i srednjih škola.

Besjedu je na početku koncerta održao iguman Manastira Žitomislić Danilo koji je rekao da je Božić praznik mira, ljubavi i Božije ruke pružene čovjeku.

Iguman je podsjetio na ljude i djecu koji stradaju širom svijeta, na šta je ukazao u božićnoj poslanici i patrijarh Porfirij koji je upitao ko je dao pravo ljudima da ubijaju djecu širom svijeta.

“Kada prođe golgota dolazi spasenje i pobjeda nad smrću”, istakao je iguman Danilo u besjedi u prepunom Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”.

Prije koncerta u Galeriji kraljice Katarine u Kosači održan je božićni prijem za brojne zvanice, predstavnike kantonalne i gradske vlasti, te predstavnike kulturnih institucija i druge goste.

Prijemu su se odazvali predsjednik kantonalne Vlade Marija Buhač, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, vijećnici, izaslanici u kantonalnoj Skupštini, ministri, predstavnici drugih vjerskih zajednica, kulturnih organizacija i institucija.


Predsjednik mostarske “Prosvjete” Sanja Bjelica Šagovnović zahvalila je svima na dolasku, napomenuvši da se 18 put organizuju božićni prijem i koncert u Mostaru, čime nastavljaju da čuvaju tradiciju kulture.

“Na ovaj način želimo da radost praznika podijelimo s našim komšijama. Božić i svi ostali praznici u Mostaru slavili su se zajedno, i to daje posebnu ljepotu i čar u sve tri konfesije”, rekla je Šagovnovićeva.

Ona je istakla da je sjenu na praznik bacio incident koji se dogodio u mostarskom naselju Bijelo Polje gdje je kamenovana kuća srpske porodice.

“To nas neće obeshrabriti i nadam se da će počinioci biti pronađeni i da to neće pokvariti radost našeg praznika. Nadam se da ćemo svi dati doprinos da se u našem gradu ovakve stvari ne dešavaju i da ovo bude mjesto dobrog života za sve nas”, naglasila je Šagovnovićeva.

Protojerej stavrofor Boris Banduka, arhijerejski zamjenik vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, rekao je da je mir jedan od najčešćih pojmova koji se sreću u Svetom pismu.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je da mu je veoma drago što se organizuju prijem i koncert za pravoslavni Božić i da je to prilika da se pošalje poruka zajedništva i suživota.

“Nakon nesretnih devedesetih, ponovo pokušavamo izgraditi povjerenje među svim narodima i ljudima dobre volje”, rekao je Kordić.

Na kraju koncerta, već tradicionalno, djeci su podijeljeni paketići. Pokrovitelji koncerta bili su Grad Mostar i Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, te Dječji fond ”Sveti Sava” koji je oebzbijedio paketiće za djecu.