Просвјетина школа

Просвјетина школу српског језика, историје и културе

Српско просвјетно и културно друштво ”Просвјета” Градски одбор Мостар у свом стогодишњем дјеловању има за циљ очување српског језика и културе и образовања српске дјеце и омладине, те је као један од приоритета препознала и организовање допунске наставе за српску дјецу. Од 2014. године уз подршку Српске православне црквене општине Мостар, те подршку Управе за дијаспору Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства културе Републике Србије организујемо ’’Просвјетину школу српског језика, историје и културе’’ као допунску наставу за српску дјецу из Мостара и Херцеговачко-неретванског кантона која немају могућност да се образују на матерњем језику.

Наиме, кроз ову допунску школу омогућавамо дјеци из основних и средњих школа изучавање наставно-научних дисциплина, које нису заступљене у званичном систему образовања у Херцеговачко-неретванском кантону у Федерацији БиХ, а директно су везане за очување културног идентитета српског народа на овом подручју.

Успјех који се годинама остварује јесте одржавање свијести о српском језику, историји и култури.

Настава се одржава у Владичанском двору у Мостару у току школске године као трочасовна блок настава српског језика, српске историје и културе, али и основа музике.

Настава ”Просвјетине школе” одвија се у у четири старосне групе: основци од 1. до 3. разреда, основци од 4. до 5. разреда, основци од 6. до 8. разреда и средњошколци.

Предавачи прије почетка наставе припреме силабусе са тежњом максималне могуће компатибилности са наставним плановима и програмима у Републици Србији и  Републици Српској, уз одређене додатке везане за Мостар и његову српску заједницу, као и за Херцеговину као културни и историјски регион.

Руководилац ’’Просвјетине школе’’ је свештеник Душко Којић.