Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета” – Градски одбор Мостар расписало је конкурс за додјелу осме Просвјетине стипендије „Владимир Ћоровић” за ученике основних и средњих школа, те за редовне студенте у академској 2023/2024. години са подручја Епархије захумско – херцеговачке и приморске.
Конкурс је отворен од 15. децембра 2023. године до 25. јануара 2024. године. Детаљније услове конкурса и одговоре на најчешћа питања могу се потражити на сајту: www.stipendija.prosvjetamostar.com

Ове године, први пут уводимо електронску пријаву која је обавезна за ученике средњих школа и студенте, а упутство за конкурисање подношењем електронске пријаве, такође се налази на сајту (. Ученици основних школа, само још ове године, имају избор – могу да се пријаве као и до сада, достављајући папирну документацију или могу да се пријаве електронски.
Основни мотив нашег пројекта стипеднија је подстицање образовања и успјеха садашњих и будућих генерација у Mостару и Херцеговини и окупљање стипендиста око најважнијих животних вриједности.

Традиција стипендирања у „Просвјети“ стара је колико и наше Друштво, које је 1902. основано управо с циљем стипендирања ђака, а Просвјетина стипендија „Владимир Ћоровић“ обновљена је прије седам година. За то кратко вријеме израсла је из Мостара у највећи стипендијски фонд у Херцеговини. У том периоду укупно смо додијелили 533 стипендије и награде и прикупили више од 236.000 евра. Прошле године 175 ученика и студената са територије наше Епархије je добило стипендије и награде.

Међу Просвјетиним стипендистима некада су били: Иво Андрић, Јефто Дедијер, Бранко Радуловић, Светозар и Владимир Ћоровић, а протеклих седам година међу Просвјетине стипендисте уписала се европска шампионка у пливању Лана Пудар, као и још на десетине сјаjних младих људи.

Просвјетина стипендија „Владимир Ћоровић” је приватна иницијатива подржана од страnе више од 130 донатора.

Стипендије ће бити додијељене у сљедећим износима: за ученике од 6. до 9. разреда основне школе – 600,00 КМ; за ученике од 1. до 4. разреда средње школе – 840,00 КМ; за редовне студенте 1. године студија – 960 КМ; за остале редовне студенте и студенте мастер студија – 1.200,00 КМ.

Додатне иформације могу се добити на нашем сајту или путем имејла: [email protected].