MOSTAR- U Mostaru u drugog dana međunarodne kulturne manifestacije “Šantićeve večeri poezije” održano predstavljanje knjige “Noć s Aleksom” Marka Tomaša.

O dramskom tekstu i istoimenoj predstavi urađenoj u produkciji Hrvatskog narodnog pozorišta u Mostaru i u režiji Ivice Buljana, sinoć su govorili direktor Ivan Vukoja i autor, dok su svojim nastupom veče upotpunili kantautor iz Mostara Sanel Marić–Mara i klavijaturista Dario Lukić.

Vukoja je rekao da je Tomaševa knjiga “Noć s Aleksom” plod saradnje, pa je dogovoreno da Tomaš napiše, a Buljan režira predstavu, koju će na kraju realizovati Hrvatsko narodno pozorište.

Tomaš je naveo da je djelo nastalo namjenski, ali da je dugo razmišljao na koji način da govori o čovjeku koji je simbol Mostara.

Na kraju je odlučio da piše o posljednjem danu života Alekse Šantića, njegovim strahovima, odnosu sa savremenicima, susretu sa mrtvima i živim srodnicima.

Za ovakav tekst trebala je, smatra Tomaš, ozbiljna priprema i istraživanje i kroz čitanja, kako Šantića, tako i Miloša Crnjanskog, Miroslava Krleže, Jovana Dučića, kako bi došao do novih saznanja o tom vremenu, o Šantiću, njegovom odnosu sa savremenicima.

Tomaš je iznio i nekoliko do sada za mnoge nepoznatih detalja iz Šantićevog života, posebno istakavši Šantićevo razočarenje u sredinu, ali je naglasio da knjigom “Noć s Aleksom” i istoimenom predstavom nije želio razbijati mit o Šantiću, već da “stvori živog Šantića” i pokuša ga shvatiti.

On se saglasio sa tim da Šantićeva kulturološka veličina nadilazi gabarite grada, da je ogromna ljepota u tradiciji koju možda svi drugačije doživljavaju, ali je sa druge strane zajednička svima.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović, koja je ujedno bila i moderator, zahvalila je Tomašu što je na studiozan način donio dublju sliku o Šantiću, kao simbolu Mostara, njegovim osjećajima, pogledima na život i Mostar, kao i društvenim odnosima i normama, te podsjetila da je upravo Šantić povezao Hrvatsko narodno pozorište i “Prosvjetu” prije četiri godine.

Tada su u produkciji mostarske “Prosvjete”, Hrvatsko narodno pozorište iz Mostara, Narodno pozorište Mostar i Narodno pozorište Republike Srpske zajednički uradili predstavu o Šantiću “Što te nema”.

“Šantićeve večeri poezije” nastavljaju se večeras u Kulturnom centru Nebojša Glogovac u Nevesinju u 19.00 časova gdje će se održati program pod nazivom Nevesinje, druga Šantićeva kuća na kome je pjesnička veče Milice Bakrač, pjesnikinje iz Nikšića. U programu nastupaju i pjesnik Ognjen Kandić, glumica Dragana Matrak i hor Osnovne muzičke škole Sveti Roman Melod.

U Vladičanskom dvoru u Mostaru u subotu, 21. oktobra, u 19.00 časova planiran je koncert grupe “Zerdelija” i veče mostarskih pjesnika Anite Pajević, Mirka Božića i Ognjena Kandića.

U Muzeju Manastira Žitomislić u ponedjeljak, 23. oktobra, u 19.00 časova biće predstavljena “Izabrana djela Svetozara Ćorovića” u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Posljednje večeri manifestacije u četvrtak, 26. oktobra, u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 19.00 časova na programu je poetsko veče Đorđa Sladoja i Emsure Hamzić. Sladoje je jedan od najistaknutijih savremenih srpskih liričara.

Generalni pokrovitelj manifestacije je predsjednik Republike Srpske, a generalni sponzor kompanija “M:tel”. Pokrovitelji su Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, grad Mostar, federalno Ministarstvo kulture i sporta, kantonalno Ministarstvo kulture, Ministarstvo kulture Srbije, a među medijskim pokroviteljima je i Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

Organizatori manifestacije su Gradski odbor “Prosvjete” iz Mostara i SKUD “Gusle.