Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar raspisalo je konkurs za dodjelu Prosvjetine stipendije „Vladimir Ćorović” za učenike osnovnih i srednjih škola i studente u školskoj i akademskoj 2022/2023. godini sa područja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Konkurs je otvoren od  15. oktobra do 15. novembra 2022. godine i može se pronaći na sajtu SPKD „Prosvjeta“  na adresi www.prosvjetamostar.org, a sve dodatne informacije mogu se dobiti putem elektronske pošte na mejl [email protected]

Stipendije će biti dodijeljene u sljedećim iznosima: za učenike od 6. do 9. razreda osnovne škole – 500,00 KM; za učenike od 1. do 4. razreda srednje škole – 700,00 KM; za redovne studente 1. godine studija – 800 KM; za ostale redovne studente i studente postdiplomskih studija – 1.000,00 KM.

Tradicija stipendiranja u „Prosvjeti“ stara je koliko i naše Društvo, koje je 1902. osnovano upravo s ciljem stipendiranja đaka, a Prosvjetina stipendija „Vladimir Ćorović“ obnovljena je prije sedam godina. Za to kratko vrijeme izrasla je u najveći stipendijsi fond u Hercegovini, jer je prošle godine 150 učenika i studenata dobilo stipendije i nagrade.

U proteklih šest godina ukupno smo prikupili 163.689 evra i dodjelili 358 stipendija.

Među Prosvjetinim stipendistima nekada su bili: Ivo Andrić, Jefto Dedijer, Branko Radulović, Svetozar i Vladimir Ćorović, a danas je evropska šampionka u plivanju Lana Pudar, kao i najmlađi doktor medicine u Republici Srpskoj Sava Milojević i još na desetine sjanih mladih ljudi.

Prosvjetina stipendija „Vladimir Ćorović” do sada je podržana od 127 donatora, Mostaraca, Hercegovaca i njihovih prijatelja i zasnovana je isključivo na privatnim donacijama ljudi.

Osnovni motiv ovog projekta je podsticanje obrazovanja i uspjeha sadašnjih i budućih generacija u Hercegovini i okupljanje stipendista oko najvažnijih životnih vrijednosti.

Prijava za konkurs za dodjelu Prosvjetine stipendije „Vladimir Ćorović” nalazi se na sledećem linku Prijavni formular za Prosvjetinu stipendiju Vladimir Ćorović.

Ukoliko imate nekih nejasnoća odgovore potražite u našoj rubrici  PITANJA I ODGOVORI ili pišite na mejl adresu [email protected].

Konkurs možete pogledati i na ovom linku KONKURS PROSVJETINA STIPENDIJA.