U okviru 103. Šantićevih večeri poezije večeras je u Muzeju manastira Žitomislić otvorena izložba pod nazivom „Jovan Dučić- neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom” u saradnji sa Muzejom Hercegovine iz Trebinja.

Direktor Muzeja Hercegovina iz Trebinja Ivana Grujić rekla je prilikom otvaranja izložbe da je Dučić po drugi put u Manastiru Žitomislić tamo gdje je davne 1894. došao raditi kao učitelj i iz koga je uplovio u poznati Mostarski krug.

 

„Naslov izložbe govori o toj neraskidivoj vezi između Dučića i Alekse Šantića iako su se njihovi životni putevi vrlo brzo razišli. Taj prvi dio mladosti, i jednog i drugog, vezan je za Mostar i za književni krug koji se oformio oko ‘Gusala’ i oko ‘Zore’. Dučić je nakon Sombora i Bijeljine službovao kao učitelj u Manastiru Žitomislić, ali ovo je po  prvi put da Jovan Dučić ponovo dolazi u Manastir Žitomislić i to nam je posebno drago“, rekla je Grujić dodajući da su „njih dvojica tamo negdje sigurno ponosni što se ovakva jedna izložba održava“.

 

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović kaže da je neraskidiva veza između Jovana Dučića i Šantića.

 

„Jovan Dučić je 1894. godine dobio posao učitelja u manastiru Žitomislić i on upravo preko ovoga manastira dolazi u Mostar i upoznaje se sa Šantićem i dalje nastavlja da djeluje“, rekao je Pavlović.

 

Govoreći o Dučići i Šantiću, njihovom djelovanju i životu, iguman Danilo kaže da se radi o dva potpuno različita čovjeka koji su iza sebe ostavili mnogo.

 

„Ovo je u našem muzeju jedna od značajnijih izložbi i po onome što ona ima kao svoju poruku i po onome što možemo da vidimo a to su vrlo vrijedni eksponati koji su zahvaljujući Muzeju Hercegovina došli ovdje i biće izložen našim gostima“, rekao je Pavlović.

 

Predsjednica SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović istakla je da su ovogodišnje Šantićeve večeri poezije organizoavne u čast 120 godina ”Prosvjete”, ali i čast Šantiću, Dučiću, Ćoroviću koji su posatvili temenje ”Prosvjete” i ”Gusala”, ali i savremene kulture u Mostaru.

 

„Šantić je bio jedan od prvih predsjednika Prosvjete. Jovan Dučić je jedan dio života proveo u Mostaru i bio član mostarskog kulturnog kruga zajedno sa Šantićem i Svetozarom Ćorovićem sa kojima je osnovao list Zora. U to vrijeme kulturna, intelektualna i nacionalna misao u Mostaru dosegla je do neba i Mostar se svrstao rame uz rame sa Beogradom i Novim Sadom. Ostavili su mnogo, ne samo našim društvima već i gradu Mostaru i mi nastojimo da na dostojanstven način čuvamo sjećanje na njih“, rekla je Bjelica Šagovnović.

 

Izložba  je sačinjena od dijelova iz stalne postavke Muzeja Hercegovina, a to je dio umjetničke kolekcije, portreti, dio Rimske kolekcije sastavljene od sarkofaga i skulptura, Dučićevo diplomatsko odijelo sa ordenjem koje je dobio i još mnogo toga i biće otvorena narednih mjesec dana u Muzeju manastira Žitomiclić.