Tradicionalni Božićni koncert povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika i ove godine je održan u Mostaru, a prethodio mu je i prijem upriličen povodom Božića, na kojem je istaknuto da treba njegovati ljubav i zajedništvo radi bolje budućnosti.

Koncert su organizovali Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Mostar, Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo “Gusle”, Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar i Manastir Žitomislić.

U božićnoj besjedi arhimandrit Lazar Lazarević iz Manastira Žitomislić podsjetio je na važnost Božića i na iskušenja koja donosi današnje vrijeme.

Arhimandrit Lazar je rekao da je Božić događaj kada se srećemo sa Hristom u današnjoj svakodnevnici.

– Isus ne dolazi da bi ostvario naše želje već Božije. Isus Hristos je živ Bog i zato želi da i nas sretne žive i ovoga Božića. Da bi nas sreo žive moramo biti u duhu Božića, a to znači da smo spremni na žrtvu u sadašnjosti – rekao je arhiandrit Lazar u prepunom Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”.

Okupljeni su uživali u dašku božićnog duha zahvaljujući Srpskom vizantijskomi horu “Mojsije Petrović” i horu djece koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku u mostarskim školama.

Djeci su podijeljeni paketići, a svi prisutni na kraju su ispred “Kosače” uživali u vatrometu.

Prije koncerta, u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu je održan Božićni prijem u organizaciji mostarske “Prosvjete”, društva “Gusle”, Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar, Manastira Žitomislić i Kluba srpskih vijećnika u Gradskom vijeću Mostara.

Brojne vjerske, političke i kulturne predstavnike grada Mostara pozdravio je iguman manastira Žitomislić Danilo kojima je poželio dobrodošlicu i podsjetio na to da je Božić praznik mira i ljubavi kada treba da se svi raduju jedni drugima.

– Sve vas gledam s radošću i cijenim vaš dolazak među nas, jer pokazujete dugogodišnje otvoreno srce i poštenje prema nama. Kada dijelimo praznike pokazujemo da ovaj grad ima budućnost. Ima budućnost u tome da su svi naši praznici i svetkovine zajedničke, a onda takođe da sutrašnje eventualne probleme rješavamo zajedno – istakao je iguman Danilo.

Okupljene je pozdravila i predsjednica “Prosvjete” Sanja Bjelica Šagovnović koja je ukazala na to da je Mostar najbolji primjer bogatstva različitosti, a praznici vrijeme kada prijateljstva, ljubav i saradnju treba da se njeguju i podstiču, te pokažu široj javnost kako se u Mostaru živi.

– Mi svoje praznike ne želimo slaviti sami niti jedni pored drugih, nego upravo jedni s drugima, kako smo ih uvijek slavili u Mostaru – rekla je ona.

U ime Kluba Srpskih poslanika, okupljene je pozdravio zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević navodeći da će i u buduće sve ostale pravoslavne praznike i proslave organizovati na ovaj način.

Izrazio je uvjerenje da Mostar ide u dobrom smjeru, a naglasio je i da će činiti sve da svi ravnopravno, nasmijano i otvorenog srca krenu u bolju budućnost.

Sveštenik Ante Jukić je pozdravio prisutne u ime biskupa mostarsko duvanjskog Petra Palića, te poželio da vitlejemsko svjetlo zasija u njihovim srcima i da tako dođe i do drugih ljudi.

On je poželio srećan Božić i da Božijom naklonošću bude ispunjena 2022. godina.

Veliko zadovoljstvo što poslije tegobnih vremena božićnu radost dijeli sa svojim prijateljima, pravoslavnim vjernicima iskazao je i mostarski muftija Salem Dedović.

– Posebna je radost što se ponovo vraćamo tradiciji i običajima i onome što krasi ovaj grad i Hercegovinu – da se ljepota i bogatstvo praznika podijeli s drugim ljudima – rekao je Dedović.

Na prijemu su bili predstavnici institucija iz Republike Srpske, vlasti grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kulturnih udruženja iz Mostara i brojni gosti.

 

Arhimandrit Lazar Lazarević održao je besjedu

Srpski vizantijski hor “Mojsije Petrović”

Umjetnica Tijana Bašić

Tradicionalno su podijeljeni paketići za najmlađe

Spektakularan vatromet

Uoči koncerta održan Božićni prijem

Iguman Manastira Žitomislić Danilo Pavlović

Predsjednica SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević

 

Izaslanik biskupa mostarsko -duvanjskog monsinjora Petra Palića, don Ante Jukić

Mostarski muftija Salem Dedović