U okviru kulturne manifestacije 102. Šantićeve večeri poezije sinoć je u Vladičanskom dvoru u Mostaru održano predstavljanje Sabranih djela Alekse Šantića.

O Sabranim djelima Alekse Šantića govorio je sveštenik Radivoje Krulj koji je kazao da se radi o sveobuhvatnom i havle vrijednom djelu u kojem su sabrane sve Šantićeve pjesme, pripovjetke, drame, pisma.

”Prije dvadeset godina čitao sam Sabrana djela Alekse Šantića u izdanju ‘Svjetlosti’ iz Sarajeva iz 1972. godine gdje su sabrane pjesme, drame i pisma, a naša ‘Prosvjeta’ i ‘Dob’ iz Gacka otšli su korak dalje i objavili do sada neobjavljene pjesme Alekse Šantića koje su u bile u njegovom rukopisu”, kazao je Krulj.

On je dodao da se u tri knjige nalazi 697 pjesama Alekse Šantića, devet pripovijetki, pet drama, pisma, mišljenje njegovih savremenika i književnih kritičara od Bogdana Popovića, Jovana Dučića, Isidore Sekulić, Vladimira Ćorovića itd.

”Aleksa Šantić je moja najveća inspiracija iz svijeta svjetovnjaka, u svakom smislu, porodičnom, crkvenom, kulturnom. U obnovi Mostara i ove zajendice Aleksa Šantiće je vodilja”, naveo je Krulj.

Predsjednica SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović navela je da  je ”Prosvjeta” Mostar ove godine zajedno sa Društvom za očuvanje baštine ”Dob” izdala Sabrana djela Alekse Šantića kako bi Šantić ponovo bio dostupan široj publici. ”Šantić se uvijek iznova može čitati i mi nastojimo da ga vratimo i aktuelizujemo i kroz knjige i kroz manifestacije koje organizujemo, te približimo i novim generacijama”, kazala je Bjelica Šagovnović.

Ona je dodala da će na 102. Šantićevim večerima biti predstaljena još jedna knjiga posvećena Šantiću,  ”Aleksa Šantića- Stripovijetke” koja će biti promovisana u subotu, 9. oktobra u 11 časova u Vladičanskom dvoru.

Publika na ovoj večeri uživala je u nastupu akademskog trija iz Banja Luke: Jovanka Roćenović, vilona, Vesna Milutinović, gitara i Ozrenka Bjelobrk Babić, vokal, te u muzičko-poetskom kolažu Gorana Duke i Milice Gordić iz Nevesinja.