Više od 100 djece sa Kosova i Metohije i Trebinja danas je posjetilo Mostar, a domaćini su im bili djeca koja pohađaju Prosvjetinu školu u Mostaru i pravoslavnu vjeronauku.

Organizator ove jednodnevne posjete Mostaru su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar, a podršku su pružili i Konzulat Republike Srbije, Kancelarije Republike Srpske u Mostaru i Srpski omladinski klub ”Božuri”.

 

Iako je živa u termometru bila blizu 40 stepeni to nije bila prepreka da se obiđu znamenitosti Mostara i da se dan provede u dobrom raspoloženju i druženju djece.

Uz domaćine, djecu je u Mostaru dočekao i pozdravio i Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, koji je organizator projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” od 2012. godine realizuje Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske.

Arlov je izrazio zadovoljstvo što su djeca posjetila Hercegovinu i Mostar i zahvalio se srpskoj zajednici u Mostaru na dočeku, naročito djeci koja su dočekala vršnjake sa Kosova i iz Trebinja.

”Drago mi je što ste u Republici Srpskoj sa još 350 djece sa cijelog Kosova i Metohije. Vi ste stub opstanka Kosova i Metohije. Danas ćete obići ovaj lijepi grad Mostar koji do sada niste mogli vidjeti. Nadam se da će iduće godine srpska zajednica u Mostaru biti domaćin naše djece sa Kosova. Ovo je veza i projekat koji govori sam za sebe”, rekao je Arlov dodavši da su uvijek dobro došli.

Arlov je govoreći o projektu „Spojimo djecu Kosova i Metohije i RS-a“ rekao da je to povezivanje istog naroda, vjere i krsta i da taj narod ima istu muku.

”Neka ponesu lijepe uspomene odavde. Oni su osjetili slobodu Republike Srpske i širom otvorena vrata kod našeg naroda, a to nemaju na Kosovu. Ova djeca od svog rođenja nemaju slobodu, oni su u kriznim područjima Orahovca, Velike Hoče i Lapnik sela u blizini Prištine”, rekao je Arlov.

Predsjednica SPKD ”Prosvjeta” GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović na samom dočeku djece u Sabornoj crkve Svete Trojice u Mostaru objasnila im je okolnosti u kojima žive srpska djeca Mostara, sa kojim izazovima se susreću i kako čuvaju i grade svoj identitet u multietničkoj zajednici kakav je Mostar.

”Srećni smo što su djeca sa Kosova sa nama. Drago nam je da će i naša djeca napraviti nova prijateljstva. Planiramo da i mi u narednim godinama budemo domaćini ovoj djeci. Naša srca odavde su zagledana u Kosovo. Kosovo je kolijevka naše nacije i naše Crkve. Naš pokojni vladika Atanasije napravio je neraskidive veze Hercegovine sa Kosovom i nadamo se da će i ovim prijateljstvima to biti nastavljeno“, rekla je Bjelica Šagovović.

Sveštenik Duško Kojić govorio je djeci o Sabornoj crkvi, Prosvjetinoj školi, srpskoj zajednici u Mostaru.

”Nama Srbima u Hercegovini i Mostaru dio naše duše, srca i uma i naše oči su uvijek na Kosovu i Metohiji i uvijek sa vama. Mi danas u Mostaru možemo da dišemo punim plućima kada ste vi ovdje sa nama. Danas je naše srce ispunjeno jer ste tu”, poručio je Kojić.

Govoreći o Sabornoj crkvi Kojić je napomenio da njezina veličina govori o tome koliko su Srbi bili veliki i važan narod u Mostaru, a da se ona opet uzdiže zahvaljujući Republici Srbiji, Republici Srpskoj i raznim pojedincima.

Djeca sa Kosova Sabornom hramu i mostarskim prijateljima podarila su tradicionalne srpske pjesme sa Kosova, a Saborna crkva orila se pjesmom. Nakon obilaska Saborne crkve djeca su obišla i Staru crkvu u Bjelušinama, te Prosjvjetinu školu i Vladičanski dvor gdje ih je dočekala konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč.

Djevojčica Marija Stanković iz Orahovca zahvalila se domaćinima u Trebinju i Mostaru rekavši da se lijepo osjećaju u Hercegovini.

Njezino mišljenje dijeli i Dunja Mitić iz Velike Hoče koja kaže da do sada nikada nije bila u Hercegovini i da im je drago što upoznaju nove prijatelje.

U obilasku Karađozbegove džamije u Mostaru djecu je pozdravio i nekoliko riječi o ovoj džamiji rekao imam džamije Jusuf Bećoja, a pri obilasku Franjevačke crkve Svetog Petra i Pavla domaćin im je bio fra Ante Marić.

Posebno oduševljenje kod djece izazvao je obilazak parka Alekse Šantića i šetnja kroz stari grad, a domaćini su za njih organizovali i skok sa Starog mosta.

Druženje je nastavljeno u Parohijskom domu u Bijelom polju, a na rastanku je ostalo obećanje da se i naredne godine sretnu i provedu više vremena zajedno.