Dana 22. juna, na Duhovski utorak SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i CO Mostar organizovali su jednodnevni izlet za mlađe osnovce, polaznike Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture.

Nakon okupljanja kod Sabornog hrama, svi đaci i nastavnici su uzeli učešće na Svetoj Liturgiji koju je služio paroh bjelopoljski, protojerej Nebojša Radić. Pred polazak đake je, poželivši im srećan i uspješan put, blagoslovio episkop zahumsko – hercegovački i primorski  Dimitrije.

Prva destinacija bila nam je manastir Žitomislić. Poslije obilaska crkve i muzeja, monah Gavrilo poučio je djecu o istoriji i važnosti manastira za dolinu Neretve i kompletnu Hercegovinu. Zatim smo se uputili ka velikomučeničkim i vaskrslim Prebilovcima gdje đacima domaćin, Aleksa Dragičević održao istorijski čas o značaju Prebilovaca i Hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima. Nakon Prebilovaca otišli smo u Čapljinu. Tu nas je dočekao domaćin, paroh čapljinski, jerej Marko Gojačić sa kojim smo obišli Sabornu crkvu u Čapljini. Iz Čapljine krenuli smo ka jednom od najpoznatijih izletišta u Hercegovini, vodopadu Kravice kod Ljubuškog. Đaci, a i njihovi nastavnici i vođe puta uživali su u prelijepim prizorima vodopada. Baš tu, na prelijepoj obali Trebižata, smo ručali i punih stomaka zaključili koliko mi samo volimo da se družimo, da putujemo, da sklapamo nova poznanstva i kakav je biser naša Prosvjetina škola.

Ovim putem šaljemo ljubav svim našim đacima putnicima i iskazujemo blagodarnost svima onima koji su pomogli da odemo na ekskurziju, a najviše Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ovo je samo jedan mali dio atmosfere koju nosimo sa ovog prelijepog izleta.

 

Vjeroučitelji
Tijana Bašić i Njegoš Veljančić