Дана 22. јуна, на Духовски уторак СПКД ”Просвјета” Градски одбор Мостар и ЦО Мостар организовали су једнодневни излет за млађе основце, полазнике Просвјетине школе српског језика, историје и културе.

Након окупљања код Саборног храма, сви ђаци и наставници су узели учешће на Светој Литургији коју је служио парох бјелопољски, протојереј Небојша Радић. Пред полазак ђаке је, пожеливши им срећан и успјешан пут, благословио епископ захумско – херцеговачки и приморски  Димитрије.

Прва дестинација била нам је манастир Житомислић. Послије обиласка цркве и музеја, монах Гаврило поучио је дјецу о историји и важности манастира за долину Неретве и комплетну Херцеговину. Затим смо се упутили ка великомученичким и васкрслим Пребиловцима гдје ђацима домаћин, Алекса Драгичевић одржао историјски час о значају Пребиловаца и Храма Христовог Васкрсења у Пребиловцима. Након Пребиловаца отишли смо у Чапљину. Ту нас је дочекао домаћин, парох чапљински, јереј Марко Гојачић са којим смо обишли Саборну цркву у Чапљини. Из Чапљине кренули смо ка једном од најпознатијих излетишта у Херцеговини, водопаду Кравице код Љубушког. Ђаци, а и њихови наставници и вође пута уживали су у прелијепим призорима водопада. Баш ту, на прелијепој обали Требижата, смо ручали и пуних стомака закључили колико ми само волимо да се дружимо, да путујемо, да склапамо нова познанства и какав је бисер наша Просвјетина школа.

Овим путем шаљемо љубав свим нашим ђацима путницима и исказујемо благодарност свима онима који су помогли да одемо на екскурзију, а највише Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије.

Ово је само један мали дио атмосфере коју носимо са овог прелијепог излета.

 

Вјероучитељи
Тијана Башић и Његош Вељанчић