Nakon ove, u najmanju ruku čudne i neobične godine, našu školsku godinu u Prosvjetinoj školi srpskog jezika, istorije i kulture završili smo ekskurzijom. U petak, 4.6. okupivši se na parkingu ispred Saborne crkve pošli smo put Sarajeva. Kao što to biva na svakom putešestviju, put smo otpočeli uz pjesmu i graju. Pjesma nas je pratila sve do samog odredišta. Uspjeli smo da otjeramo oblake i lošu prognozu koja je bila najavljivana. Prvo veče smo se smjestili i otišli da napunimo baterije za sutrašnji dan.

Subotu smo dočekali naspavani, raspoloženi i spremni za nove avanture. Nakon doručka otišli smo da posjetimo crkvu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu. Nakon toga, prošetali smo gradom, zastavši u parku Gavrila Principa. Potom smo obišli Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanke Sveti Petar Sarajevski. Tu su naši đaci iz Mostara imali priliku da upoznaju drugare iz Istočnog Sarajeva koji u Centru uče ikonopis, pojanje, ruski jezik, kao i da prave animirane filmove. To je bilo lijepo mjesto susreta za razmjenu iskustava. Djeca koja idu na radionice u Centar su našim đacima spremila poklončiće. Naredni dio dana, sve do večere, proveli smo u sportsko rekreativnom centru Brus na Trebeviću. Đaci su uživali u svim sadržajima skupa sa svojim nastavnicima.

Nedjelju smo započeli Liturgijom u crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima. Liturgijom je načalstvovao jerej Duško Kojić, direktor Prosvjetine škole, uz sasluženje domaćina – jereja Mladena Drobnjaka. Za pjevnicom su se našle dvije pjevnice – pjevnica sa domaćeg terena i mostarska pjevnica. Druženje smo nastavili za trpezom ljubavi, koju su nam spremili naši divni domaćini. Ostatak dana proveli smo obilazeći grad Sarajevo. Obišli smo: Staru pravoslavnu crkvu Svetih arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji, Gazi Husrev-begovu džamiju, katedralu Srca Isusova, Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice, vječnu vatru, Narodno pozorište i Principov most – latinsku ćupriju. Nastavnik istorije Vuk Bačanović se potrudio da nam pobliže objasni i ispriča detalje o svakoj od znamenitosti.

 

Nakon obilaska grada Sarajeva pojeli smo nezaobilazne sarajevske ćevape i krenuli put Mostara, kao što smo i pošli, sa pjesmom. Kući smo se vratili bogatiji za nova iskustva i prijateljstva. Ovo je samo mali početak svega lijepog što smo spremili i izmaštali!

Ovo je samo mali dio nezaboravne atmosfere i uspomena koje nosimo sa ove ekskurzije.

Ovim putem šaljemo ljubav svim našim đacima putnicima i iskazujemo blagodarnost svima onima koji su pomogli da odemo na ekskurziju, a najviše Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

 

Mostarski vjeroučitelji,
Tijana Bašić i Njegoš Veljančić