MOSTAR, 27. JANUARA – Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ”Prosvjeta ”Gradski odbor Mostar danas, na praznik Svetog Save, raspisalo je konkurs za dodjelu Prosvjetine stipendije “Vladimir Ćorović” za učenike osnovnih i srednjih škola u školskoj 2020/2021. godini i za redovne studente u akademskoj 2020/2021. godini, sa područja Hercegovine.

Stipendije će biti dodijeljene u sljedećim iznosima: za učenike od 6. do 9. razreda osnovne škole – 500,00 KM; za učenike od 1. do 4. razreda srednje škole – 700,00 KM; za redovne studente – 1.000,00 KM.

Potrebna dokumentacija za dodjelu Prosvjetine stipendije “Vladimir Ćorović” je: molba – ime kandidata, ime jednog roditelja, prezime, adresa stanovanja, adresa elektronske pošte, broj telefona, za koju kategoriju stipendije se konkuriše, koja dokumentacija se prilaže, datum i mjesto prijave, svojeručni potpis kandidata; motivaciono pismo – detaljan životopis, razlog prijavljivanja za stipendiju, planovi za budućnost, aktivnosti u društvenoj zajednici, planovi za unapređenje života zajednice i društva; za učenike osnovnih i srednjih škola – kopija đačke knjižice ili kopije svjedočanstava  za sve razrede koje su završili; za redovne studente – kopija indeksa sa ocjenama; kopije svjedočanstava za sve razrede srednje škole i originalna potvrda fakulteta koja potvrđuje status redovnog studenta; originalna potvrda o zaposlenju roditelja ili originalna potvrda o nezaposlenosti (od nadležne službe za zapošljavanje); originalna potvrda od nadležne institucije ili društva o aktivnosti u srpskoj zajednici u Mostaru, dolini Neretve i Hercegovini.

Kriterijumi za dodjelu Prosvjetine stipendije “Vladimir Ćorović” su: uspjeh u školi/fakultetu – 50%; ekonomska situacija u porodici – 25 %; povezanost i aktivnost u srpskoj zajednici u Mostaru, dolini Neretve i Hercegovini – 15%; tendencija uspjeha u periodu od tri školske godine i više – 5%; način, kvalitet i ispravnost pisanja molbe i motivacionog pisma – 5% Poseban značaj će imati prijave bivših stipendista.

Konkurs je otvoren od 27. januara do 27. februara 2021. godine. Dokumentacija se može dostaviti lično ili poštom – na adresu SPKD Prosvjeta – GO Mostar, Ulica Konak br. 7, 88000 Mostar.

Nepotpuna dokumentacija se neće uzimati u razmatranje.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem elektronske pošte na mejl: [email protected].

Tradicija stipendiranja u ’’Prosvjeti’’ stara je tačno koliko i naše Društvo, koje je 1902. osnovano upravo s ciljem stipendiranja đaka.

Najpoznatiji Prosvjetini stipendisti su: Ivo Andrić, Jefto Dedijer, Branko Radulović, Svetozar i Vladimir Ćorović, i mnogi drugi.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ’’Prosvjeta’’ Gradski odbor Mostar 2016. godine je obnovilo staru praksu stipendiranja učenika, ugledajući se na dugogodišnju tradiciju našeg Društva.

Obnavljanje stipendiranja inicirao je biznismen iz Londona mostarskih korjena g-din Slavko Andrejević, a projekat podržala i blagoslovila mostarska Crkvena opština.

Upravni odbor SPKD “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar, na svojoj sjednici 13. 7.2018. godine i zvanično je ustanovio Prosvjetinu stipendiju pod imenom akademika Vladimira Ćorovića. Od 2016. godine ukupno je prikupljeno 49.839 evra, a dodijeljeno je 130 stipendija. Naš stipendijski fond do sada je podržalo 29  donatora.

Broj stipendija u školskoj 2019/2020. je narastao na čak 75, a isplaćen je iznos od 25.824 eura, od kojih je stipendirano 26 mlađih osnovaca sa po 250 eura, 17 starijih osnovaca sa po 300 eura, 17 srednjoškolaca sa po 350 eura i 15 studenata sa po 500 eura.

Osnovni motiv za pokretanje ovog projekta bio je podsticanje uspjeha sadašnjih i budućih generacija našeg naroda u Mostaru i dolini Neretve.  Naša zajednička želja je da pomognemo u obrazovanju nekih budućih generacija i tako doprinesemo da generacije koje će nas naslijditi budu bolje od nas. Pored toga, okupljeni oko ove ideje, šaljemo jasnu poruku o značaju zajedništva.

Ubrzo smo stipedniranje proširili na cijelu Hercegovinu, a naša je vizija da to uskoro bude cijela BiH, Crna Gora, Makedonija, Slovenija.

Mostar je iznjedrio velikane poput Alekse Šantića, Svetozara i Vladimira Ćorovića, Atanasija Šole, a naša je stipednija pokušaj da na starim i čvrstim temeljima ponovo zidamo zajednicu koja će biti prepoznatljiva po dobru i da sačuvamo vatru našeg bogatog naslijeđa.

 

Mostar, 27. januara 2021. godine

Organizacioni odbor Prosvjetine stipendije ”Vladimir Ćorović”