U prostorijama Vladičanskog dvora u Mostaru u subotu 7. novembra počela je nastava u ”Prosvjetinoj školi srpskog jezika, istorije i kulture” koju organizuju SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Crkvena opština Mostar  kao dopunsku nastavu za srpsku djecu iz Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona koja nemaju mogućnost da se obrazuju na maternjem jeziku.

Nastava se održava  kao tročasovna blok nastava srpskog jezika, srpske istorije i kulture, ali i osnova muzike, a od ove godine pohađa se kroz četiri grupe- od prvog do trećeg razreda, četvrti i peti razred, od šestog do devetog rareda i srednjoškolci.

S obzirom na pandemiju virusa korona nastava se izvodi uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera.

 

Ovaj projekat sprovodi se od 2014. godine uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu  Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Naime, kroz ovu dopunsku školu omogućavamo djeci iz osnovnih i srednjih škola izučavanje nastavno-naučnih disciplina, koje nisu zastupljene u zvaničnom sistemu obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u Federaciji BiH, a direktno su vezane za očuvanje kulturnog identiteta srpskog naroda na ovom području.

Uspjeh koji se godinama ostvaruje jeste održavanje svijesti o srpskom jeziku, istoriji i kulturi.