U okviru 101. Šantićevih večeri poezije u Vladičanskom dvoru u Mostaru sinoć je otvorena izložba “Stripovijetke – pripovijetka Petra Kočića Jablan u stripu”, te predstavljena monografija “Stripovijetke” i knjiga “Petar Kočić – život i rad”, koju je priredila Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske.

Organizatori su istakli da je riječ o predstavljanju Kočića u devetoj dimenziji, tačnije u devetoj umjetnosti, gdje je prikazano pet Kočićevih pripovijedaka u stripu, a ujedno i predstavljena knjiga Vase Glušca o Petru Kočiću, koju je priredio Zoran Pejašinović.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić, koja je bila jedan od predstavljača, istakla je zadovoljstvo što  Narodna i univerzitetska biblioteka i  djelo Petra Kočića učestvuju na Šantićevim večerima poezije. Naglasila je i da je značaj ovog programa upravo u tome što je to predstavljanje Kočića u jednom sasvim novom svjetlu.

“Prošle su 102 godine od smrti jednog od najznačajnijih književnika s početka 20. vijeka, Petra Kočića, te je ovo ujedno način da približimo Kočića, njegove pripovijetke i njegovo djelo čitalačkoj publici. Ovo je izdanje doživjelo nekoliko prevoda. Ističem da je prevedeno na grčki, ruski, njemački, francuski i engleski jezik, a u pripremi je i kinesko izdanje”, kazala je Petrović Zečić te naglasila kako su “Stripovijetke” radili profesionalni strip-crtači.

Govoreći o knjizi, priređivač Zoran Pejašinović kazao je da je zapravo riječ o prikazu biografije Petra Kočića koja je nastala iz pera njegovog prijatelja, saradnika i kuma Vase Glušca.

“Knjiga ima neku zavičajnu, umjetničku pa i turističku notu i drago mi je što ćemo u Šantićevom Mostaru govoriti o Kočiću i što će Mostarci imati priliku da malo više čuju o njemu, uz napomenu da su se Kočić i Šantić dobro poznavali i da su imali zajedničke prijatelje”, kazao je Pejašinović.

 

O bliskim i dubokim vezama Petra Kočića i srpskih književnika, intelektualaca iz Mostara i Hercegovine koje svrstavamo u čuveni Mostarski književni krug – Alekse Šantića, Jovana Dučića, Svetozara Ćorovića, govorio je profesor Filozofskog fakulteta iz Banjaluke Borivoje Milošević.

“Radi se o izuzetnoj generaciji srpskih intelektualaca koja je rođena u Bosni i Hercegovini, tu je stasala i afirmisala se tokom austrougarskog perioda i mislim da je ovo i lijep povod i lijepo mjesto da u Mostaru i Hercegovini, u vrijeme Šantićevih dana, govorimo upravo o Petru Kočiću. Kočića kao krajiškog književnika, tribuna i političara povezivalo je mnogo toga sa njegovim sunarodnicima iz Hercegovine, zajednički književni rad, poštovanje koje su osjećali jedni prema drugima, objavljivanje u istim ili sličnim časopisima, duboka ljubav koju su osjećali jedni prema drugima, a osim toga i politički angažman”, naglasio je Milošević.

Manifestacija Šantićeve večeri poezije održava se u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta – Gradski odbor Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva Gusle, a biće zatvorena 18. oktobra 2020. izložbom dokumentarne građe “Mostarski književni krug” autora Zlatka Serdarevića.