Na 101. Šantićevim večerima poezije sinoć je u Vladičanskom dvoru u Mostaru predstavljena knjiga “Hercegovački vijenac“ Gedeona Stajića i održano pjesničko veče na kojem su nastupili pjesnici Đorđe Dabaračić, Dobroslav Ćuk, Novica Telebak Teni i Zdravka Babić.

Radi se o posthumnom dopunjenom izdanju antologije savremene srpske lirike u istočnoj Hercegovini za koju je autor kazao da predstavlja istinit prikaz događaja u istočnoj Hercegovini u drugoj polovini 20. i početkom 21. vijeka, dat zapravo na jedan poseban način kao istorija ljudskih osjećanja. Gedeon Stajić radio je kao profesor srpskog jezika i književnosti i filozofske grupe predmeta u Srednjoškolskom centru u Nevesinju, a  preminuo je 2017. Mnogi su za njega rekli da je bio najbolji poznavalac pisane riječi u Hercegovini.

Moderator večeri Radomir Vučković, koji je i predsjednik SPKD Prosvjeta Gacko, kazao je da autor knjige Gedeon Stajić nije za života dočekao da ova verzija knjige, uređeno i dopunjeno izdanje, ugleda svjetlo dana, ali da bi sigurno bio ponosan na nju.

“Pokojni profesor se konsultovao sa pjesnicima i na taj način vršio odabir. Ovo je drugo dopunjeno izdanje koje je izdala Prosvjeta Gacko. U knjizi je zastupljeno 17 pjesnika sa prostora Hercegovine i 375 pjesama“, kazao je Vučković.

Profesor Đorđe Dabarčić, koji je dao najveći doprinos na uređivanju knjige, kazao je da mu je pokojni profesor Stajić 2012. godine donio rukopis “Hercegovačkog vijenca” na lekturu i prelom, ali da je u štampu poslana nesređena verzija knjige. “Kada je knjiga izašla, profesor je bio razočaran i htio je da sve povuče. Nažalost, nije dočekao da se uradi dopunjeno izdanje u kome su još 83 pjesme. Nekoliko nas iz Hercegovine dogovorilo se da trebamo uraditi drugo dopunjeno izdanje, a najveći teret pao je na mene. Pokojni profesor bio bi sigurno prezadovoljan”, kazao je Dabarčić.

Mostarac sa trebinjskom adresom Novica Telebak Teni na Šantićevim večerima poezije nastupio je nakon 30 godina.

“Prvi put sam na Šantićevim večerima poezije učestvovao 1978.  i nakon toga gotovo svih godina do 1990. Nakon toga nastupao sam na Šantićevim večerima u Nevesinju. Uvijek sam bio pozivan iz Mostara, ali sam kazao da ću doći kada budem spreman, jer Šantić me uvijek privlačio. Srećan sam zbog ponovnog susreta s mostarskom publikom i ovim gradom”, kazao je Telebak.

Telebak u Trebinju vodi Književnu zajednicu “Jovan Dućić” i kaže da Dučića cijeni, a Šantića – i voli i cijeni. Stoga je i priredio knjigu o Aleski Šantiću  “O bore stari“, a na pitanje s kojim je ciljem to uradio, odgovorio je – morao sam.

“Poezija ne može promijeniti svijet, zaustaviti rat, ali neka bar bude svijeća da ne plačemo i ne umiremo u mraku”, poručio je Telebak na kraju večeri.