Nekoliko stotina vjernika učestvovalo je danas u Šantićevoj svetosavskoj litiji u Mostaru, održanoj u znak podrške pravoslavnoj braći u Crnoj Gori, a litiju je predvodio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije i mostarsko sveštenstvo.

Litija, u kojoj je bio velik broj djece, krenula je poslije liturgije u Staroj crkvi u Mostaru do groba Alekse Šantića na groblju Bjelušine, gdje je služen pomen i održan recital pjesniku koji je preminuo na današnji dan 1924. godine.

Od Šantićevog groba litija je ulicama Mostara hodila do parka Alekse Šantića gdje je takođe održan recital, a potom preko Kujundžiluka i Starog grada nazad do Vladičanskog dvora i opet do Stare crkve.

Mostarski paroh o. Radivoje Krulj kazao je da je poruka današnje litije Šantićeva poruka da je Bog slobodu dao za čovjeka i da mi znamo svoj put. “Danas obilježavamo i godišnjicu upokojenja Alekse Šantića, a poruka je da je Bog slobodu dao za čovjeka i da mi znamo svoj put te da zato dižemo svoj glas za pravdu, a protiv nepravde, za čovjeka, a protiv zloupotrebe čovjeka, diktature i diskriminacije. To je naš molitveni hod danas u Mostaru“, poručio je Krulj.

Dodao je da je mostarska litija mala, ali je zato s velikom porukom.

Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije održao je besjedu na mostarskom groblju Bjelušine poručujući da je je srpski narod jedan narod, gdje god bio.

“Neka im Bog sudi, ali ko nasrće na svetinje, neće dobro proći. Kao ni ovi ovdje što nasrću na grobove. Izdržaćemo, mi smo velik narod, narod s velikim duhovnim rezervama. U Crnoj Gori se pokazalo da je narod živ, a to svjedoče i ova djeca danas“, kazao je vladika Atanasije.

Među Mostarcima u litiji bila je i poslanik u Parlamentu BiH Ljubica Miljanović, koja je podsjetila da je na Šantićevoj sahrani bio cijeli Mostar, a da ga je ispratio i mujezin sa munare. “Mi želimo takav Mostar, želimo poštovanje svih vjeroispovijesti, pravo svakog čovjeka i pravo na naše srpske svetinje koje su novim zakonom u Crnoj Gori ugrožene“, kazala je Miljanović.

Građani Mostara koji su bili u litiji kažu da su došli da podrže svoju Crkvu i svoj pravoslavni narod. “Za Crkvu, za molitvu, za čitav narod, za sve nacije. Da bude mira i sloge“, kazala je Slavojka Lojpur iz Bijelog polja.

“Pozdravljamo braću iz Crne Gore i podržavamo Srpsku pravoslavnu crkvu da istraje u borbi protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti“, poručio je Branko Čvoro.

Građani Mostara i turisti s oduševljenjem su pozdravljali litiju.