Добро дошли на јубиларне Шантићеве вечери

 

Српско просвјетно и културно друштво Просвјета – Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво Гусле ове године организују 100. Шантићеве вечери поезије у Мостару.

Јубиларна манифестација одржаће се од 7. октобра до 7. новембра 2019. на више локација на подручју града Мостара, као и у Бањалуци и Невесињу. Овогодишње вечери биће отворене свечаном академијом коју, симболике ради, приређујемо у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару, која је још увијек у обнови, новом рађању, као и српска заједница у граду на Неретви са својом културом и баштином, баш као и Шантићеве вечери поезије.

И овогодишњи велики јубилеј свједочи о дубокој укоријењености српске културе у Мостару, која је – како у протеклим вјековима тако и у посљедњих стотину година – оставила неизбрисив траг у овом граду.

СПКД Просвјета и СПКУД Гусле достојанствено чувају сјећање на лик и дјело великог пјесника Алексу Шантића који је био не само међу оснивачима ових друштава, него је – на старим засадима наше културне и просвјетне мисли – заједно са Светозаром Ћоровићем, Јованом Дучићем, Атанасијем Шолом и другим савременицима, који су заједно чинили ”мостарско културно чудо”, ударио савремене темеље српске културе у граду на Неретви.

На универзалним људским вриједностима које је управо Шантић као човјек његовао – слободи, љубави и суживоту –  на којима почива и рад Просвјете и Гусала, са поносом организујемо културну манифестацију Шантићеве вечери поезије.

У Организационом одбору 100. Вечери и ове су, као и претходних година, учествовали истакнути интелектуалци, културни радници и умјетници с подручја цијелог града Мостара, из бројних културних институција, али и пријатељских културних друштава, дајући тиме допринос да и овогодишња манифестација буде организована на изузетном нивоу.

Кроз програм манифестације – пјесничке вечери, представе, изложбе и представљања књига настојимо не само да се сјећамо највећег Мостарца, већ и да понудимо садржајан и разноврстан програм који ће, на посебан начин, да буде у корак са временом те постане и остане посебан драгуљ унутар богатог културног, националног и вјерског мозаика Мостара и Херцеговине.

Шантићеве вечери поезије уједно су мјесто сусрета, сарадње и пријатељства, што се најбоље огледа кроз овогодишњу јубиларну манифестацију. Наиме, СПКД Просвјета је заједно са мостарским театарским кућама Народним позориштем и Хрватским народним казалиштем те бањалучким Народним позориштем  Републике Српске урадила представу ”Што те нема”, коју је, према тексту Маријане Арацки из Београда, режирао познати београдски глумац и режисер Ерол Кадић. Тако смо на симболичан начин повезали Мостар, Бањалуку и Београд, шаљући тиме поруку да је наш циљ повезивати умјетнике, пјеснике и позоришне куће, али прије свега људе, народе и градове.

Добро дошли на Шантићеве вечери поезије, мјесто сусрета добрих људи.