Dobro došli na jubilarne Šantićeve večeri

 

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta – Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo Gusle ove godine organizuju 100. Šantićeve večeri poezije u Mostaru.

Jubilarna manifestacija održaće se od 7. oktobra do 7. novembra 2019. na više lokacija na području grada Mostara, kao i u Banjaluci i Nevesinju. Ovogodišnje večeri biće otvorene svečanom akademijom koju, simbolike radi, priređujemo u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, koja je još uvijek u obnovi, novom rađanju, kao i srpska zajednica u gradu na Neretvi sa svojom kulturom i baštinom, baš kao i Šantićeve večeri poezije.

I ovogodišnji veliki jubilej svjedoči o dubokoj ukorijenjenosti srpske kulture u Mostaru, koja je – kako u proteklim vjekovima tako i u posljednjih stotinu godina – ostavila neizbrisiv trag u ovom gradu.

SPKD Prosvjeta i SPKUD Gusle dostojanstveno čuvaju sjećanje na lik i djelo velikog pjesnika Aleksu Šantića koji je bio ne samo među osnivačima ovih društava, nego je – na starim zasadima naše kulturne i prosvjetne misli – zajedno sa Svetozarom Ćorovićem, Jovanom Dučićem, Atanasijem Šolom i drugim savremenicima, koji su zajedno činili ”mostarsko kulturno čudo”, udario savremene temelje srpske kulture u gradu na Neretvi.

Na univerzalnim ljudskim vrijednostima koje je upravo Šantić kao čovjek njegovao – slobodi, ljubavi i suživotu –  na kojima počiva i rad Prosvjete i Gusala, sa ponosom organizujemo kulturnu manifestaciju Šantićeve večeri poezije.

U Organizacionom odboru 100. Večeri i ove su, kao i prethodnih godina, učestvovali istaknuti intelektualci, kulturni radnici i umjetnici s područja cijelog grada Mostara, iz brojnih kulturnih institucija, ali i prijateljskih kulturnih društava, dajući time doprinos da i ovogodišnja manifestacija bude organizovana na izuzetnom nivou.

Kroz program manifestacije – pjesničke večeri, predstave, izložbe i predstavljanja knjiga nastojimo ne samo da se sjećamo najvećeg Mostarca, već i da ponudimo sadržajan i raznovrstan program koji će, na poseban način, da bude u korak sa vremenom te postane i ostane poseban dragulj unutar bogatog kulturnog, nacionalnog i vjerskog mozaika Mostara i Hercegovine.

Šantićeve večeri poezije ujedno su mjesto susreta, saradnje i prijateljstva, što se najbolje ogleda kroz ovogodišnju jubilarnu manifestaciju. Naime, SPKD Prosvjeta je zajedno sa mostarskim teatarskim kućama Narodnim pozorištem i Hrvatskim narodnim kazalištem te banjalučkim Narodnim pozorištem  Republike Srpske uradila predstavu ”Što te nema”, koju je, prema tekstu Marijane Aracki iz Beograda, režirao poznati beogradski glumac i režiser Erol Kadić. Tako smo na simboličan način povezali Mostar, Banjaluku i Beograd, šaljući time poruku da je naš cilj povezivati umjetnike, pjesnike i pozorišne kuće, ali prije svega ljude, narode i gradove.

Dobro došli na Šantićeve večeri poezije, mjesto susreta dobrih ljudi.