Mostar, 6. novembar 2019. – Jubilarne 100. Šantićeve večeri poezije zatvorene su 6. novembra 2019. godine u Mostaru dodjelom Prosvjetine stipendije „Vladimir Ćorović“ i otvaranjem „Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture“.

 

Predsjednica Organizacionog odbora 100. Šantićevih večeri poezije Sanja Bjelica Šagovnović naglasila je da je Organizacioni odbor prezadovoljan kako je manifestacija protekla i kakve je odjeke i reakcije imala ne samo u BiH, već i u regionu.

Sanja Bjelica Šagovnović

Ona je dodala je da u mjesec dana, od 6. oktobra do 6. novembra, održano petnaest programa i to su svakom dijelu Mostara, a po jednu veče i u Nevesinju i Banjoj Luci.

“Mislim da su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) „Prosvjeta“ i  Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo „Gusle“ na dostojanstven način obilježili ovaj veliki jubilej i vratili srpsku kulturu u Mostaru na mjesto koje zaslužuje“, naglasila je Bjelica Šagovnović.

Ona je istakla da se “Šantićevim večerima poezije“ na dostojanstven način proslavljala lik i djelo velikog  pjesnika, ali da je ova manifestacija postala i mjesto susreta.

“Poslali smo pozitivne poruke iz Mostara kroz saradnju s prijateljskim društvima i institucijama. Moram podsjetiti kako smo dio programa organizovali s drugim institucijama kulture poput predstave koju smo radili s tri teatarske kuće iz Mostara i Banje Luke, zatim izložbe koje smo organizovali s Hrvatskim domom herceg Stjepana Kosača, Centrom za kulturu i slično, jednu veče program su priredili gimnazijalci Mostara i učenici Koledža ujedinjenog svijeta. Sklopljena su prijateljstva među umjetnicima, među institucijama“, navela je Bjelica Šagovnović.

Dodala je da je kroz manifestaciju prošlo na desetine umjetnika iz više gradova BiH i regije, te na stotine posjetilaca što organizatore čini srećnim i ponosnim.

Ona je naglasila da nije bilo ljepšeg načina da se manifestacija zatvori, već dodjelom 75 stipendija za učenike osnovnih i srednjih škola, te studente iz Hercegovine. Dodala je da su novac za stipendije prikupili Mostarci i Hercegovci rasuti širom svijeta koji su željeli stipendirati nadarenu djecu Hercegovine, te da je inicijator i osnivač Prosvjetine stipendije “Vladimir Ćorović“ uspješni biznismen iz Londona Slavko Andrejević, čiji su porodični korijeni iz Mostara.

Na zatvaranju “Šantićevih večeri poezije“ otvorena je „Prosvjetina škola srpskog jezika, istorije i kulture“.

Bjelica Šagovnović je podsjetila da se radi o dopunskoj nastavi koju SPKD “Prosvjeta“ organizuje za djecu koja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) ne mogu pohađati nastavu na maternjem jeziku.

“To je mjesto gdje se djeca mogu susresti, naučiti svoj jezik, pismo i kulturu, odnosno ono što im nije omogućeno u obrazovnom sistemu HNK gdje se nažalost ne pohađa nastava na srpskom jeziku“, navela je Bjelica Šagovnović.

U toku programa koji su pripremili učenici “Prosvjetine škole“, koordinator za “Prosvjetinu školu“ sveštenik Duško Kojić predstavio je ciljeve i sistem rada, kao i nastavno osoblje.

Učenici “Prosvjetine škole“ pripremili prigodan program
Nastavnici “Prosvjetine škole“ predstavili se prisutnima

 

Sveštenik Radivoje Krulj, koji je jedan od najzaslužnijih za program stipendiranja, stipendistima je poručio da ostanu istrajni u sticanju novih znanja, obrazovanju i usavršavanju, jer je znanje i obrazovanje jedni način da narodi , posebno tamo gdje su u manjini, ostanu i opstanu.

Članovi Upravnog odbora “Prosvjete“ na kraju večeri podijelili su stipendije.

Dodjela stipendija uspješnim učenicima

Tokom trajanja manifestacije održano je više pjesničkih večeri, predstavljanja knjiga, izložbi, napravljena je predstava o Šantiću pod nazivom “Što te nema“, te izdata monografija “100 Šantićevih večeri“. Manifestacija je održana pod generalnim pokroviteljstvom srpskog člana Predsjedništva BiH.