Mostar, 27. januar 2019. – U Vladičanskom dvoru u Mostaru u nedjelju naveče održana je Svetosavska akademija na kojoj je besjedu održao iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović koji je o Svetom Savi govorio kao o srpskom svetitelju i prosvjetitelju.

 

U nadahnutoj besjedi iguman Pavlović je rekao da Sava, prihvativši poziv na svetost, provodi svoj monaški život na Atosu u askezi, odricanju, postu i molitvi.

On je dodao da je svetost cjeloživotna predanost, odvojenost za službu gospodstvu Isusa Hrista te da svetost nije propis, već način života. – “Svetost znači živjeti i stremiti ka Bogu“.

“Zato Svetog Savu ubrzo viđamo i kao organizatora, onoga koji ima viziju. On dovodi ostarjelog oca u manastir, sa njim, odnosno njegovim novcem zida Hilandar kojim se i danas ponosimo. Njegova Svetost podrazumijeva i to da napušta Svetu Goru, vraća se u otadžbinu. Njegova istinska svetost podrazumijeva da diplomatski djeluje, putuje od Zapada do Istoka, od pape do patrijarha, da miri zavađenu braću, a miriti Srbe do danas je neizdrživ i krvav posao. Njegova Svetost podrazumijeva i to da je u jednom trenutku shvatio kako je od velikog značaja, a u cilju čvrstog jedinstva sa Vaseljenskom Crkvom, da mi dobijemo autokefalnost“, kazao je iguman.

Naglasio je da se Sveti Sava upustio u možda najteži projekat. “Posjetivši Rim i dobivši jedan vid saglasnosti, a potom od izbjeglog patrijarha u Nikeji, izvojevao je autokefalnost, ali ne zaboravite – ne bez muka. Bio je proganjan, osuđivan čak i anatemisan“, naveo je iguman Danilo.

Podsjetio je u besjedi da su se Svetom Savi rugali da nije episkop, rugali su mu se da nije dovoljno monah, da nije ništa novo ni drugačije od ostalih svetih ljudi, ali da je Sava to podnosio i mogao podnijeti jer je imao istinsku svetost.

“Svetost je religija kakvoj nema premca. To je odnos s Bogom – savezni odnos, da bude jasno – koji se očituje po milosti u vjeri i praksi u svakom području naših života“, poručio je iguman u besjedi.

U programu Svetosavske akademije učestvovali su učenici koji pohađaju pravoslavnu vjeronauku iz Mostara i Čapljine, a koji su pripremili izuzetno bogat program uz pomoć vjeroučitelja, kao i učenici Osnovne muzičke škole „Sveti Roman Metod“ iz Nevesinja, pjevačka grupa Srpskog prosvjetnog i kulturno-umjetničkog društva Gusle iz Mostara te etno-grupa „Sveti Dimitrije“ iz Nevesinja.

Dvorana Vladičanskog dvora bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a akademiji su, uz roditelje djece koja su nastupala i brojne goste, prisustvovali i sveštenici iz Mostara te konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč.

Akademiju, koja se u Mostaru tradicionalno održava od 2009. godine, organizovali su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i SPKD Prosvjeta – Gradski odbor Mostar, a prvi put u ovom gradu održana je davne 1883. godine, kada ju je organizovao glasoviti srpski pjesnik Aleksa Šantić