Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta – Gradski odbor Mostar ove godine uspostavilo je Prosvjetinu stipendiju “Vladimir Ćorović”, a prvih 34 stipendista dobilo je godišnje stipendije.

Inicijativu je pokrenuo Mostarac iz Londona Slavko Andrejević, koji je i ranije pomagao učenike i studente iz Mostara, a ove godine potakao je još 15 ljudi da se uključe u stipendiranje.

Iz SPKD Prosvjeta navode da je za stipendije podijeljeno 25.700 KM, a novac je prikupilo šesnaest Mostaraca iz svijeta i onih koji vole ovaj grad. Na konkurs se prijavilo 76 učenika i studenata iz Mostara, dok je – s obzirom na iznos prikupljenih sredstava – 34 najbolje rangiranih dobilo stipendije.

Stipendije je dobilo šest mlađih osnovaca, sedam starijih, zatim devet srednjoškolaca, jedanaest studenata i jedan postdiplomac. Mlađi osnovci dobili su 500 KM, stariji 600 KM, srednjoškolci 700 KM i studenti 1000 KM.

Prilikom odlučivanja, bodovao se uspjeh, socijalni status, tendencija uspjeha i aktivnost u srpskoj zajednici Mostara, a kriterije i način bodovanja odredili su donatori.

Oni koji nisu dobili stipendije, nagrađeni su prigodnim poklonima i ohrabreni da se trude i zalažu.

Karakteristika ove stipendije je da su  stipendije dobili čak i osnovci, a cilj je da se potaknu u daljem radu i učenju, kao i u aktivnostima u zajednici.

Iz Prosvjete ističu da će se i dalje truditi da pomažu izvrsnu djecu. Podsjećaju da je jedan od osnovnih ciljeva SPKD Prosvjeta od njenog osnivanja bio školovanje omladine, kulturno i prosvjetno uzdizanje srpskog i ostalih naroda u BiH, a da su među Prosvjetinim stipendistima bili: Ivo Andrić, Jefto Dedijer, Branko Radulović, Vladimir Ćorović i mnogi drugi.