Српско просвјетно и културно друштво Просвјета – Градски одбор Мостар ове године успоставило је Просвјетину стипендију “Владимир Ћоровић”, а првих 34 стипендиста добило је годишње стипендије.

Иницијативу је покренуо Мостарац из Лондона Славко Андрејевић, који је и раније помагао ученике и студенте из Мостара, а ове године потакао је још 15 људи да се укључе у стипендирање.

Из СПКД Просвјета наводе да је за стипендије подијељено 25.700 КМ, а новац је прикупило шеснаест Мостараца из свијета и оних који воле овај град. На конкурс се пријавило 76 ученика и студената из Мостара, док је – с обзиром на износ прикупљених средстава – 34 најбоље рангираних добило стипендије.

Стипендије је добило шест млађих основаца, седам старијих, затим девет средњошколаца, једанаест студената и један постдипломац. Млађи основци добили су 500 КМ, старији 600 КМ, средњошколци 700 КМ и студенти 1000 КМ.

Приликом одлучивања, бодовао се успјех, социјални статус, тенденција успјеха и активност у српској заједници Мостара, а критерије и начин бодовања одредили су донатори.

Они који нису добили стипендије, награђени су пригодним поклонима и охрабрени да се труде и залажу.

Карактеристика ове стипендије је да су  стипендије добили чак и основци, а циљ је да се потакну у даљем раду и учењу, као и у активностима у заједници.

Из Просвјете истичу да ће се и даље трудити да помажу изврсну дјецу. Подсјећају да је један од основних циљева СПКД Просвјета од њеног оснивања био школовање омладине, културно и просвјетно уздизање српског и осталих народа у БиХ, а да су међу Просвјетиним стипендистима били: Иво Андрић, Јефто Дедијер, Бранко Радуловић, Владимир Ћоровић и многи други.