Poetskom večeri Đorđa Sladoja spuštena je zavjesa na 104. Šantićeve večeri poezije u Mostaru.

I ove godine na mostarske ulice vratio se duh pjesnika koji je simbol grada i koji je proslavio i na najljepši način opjevao Mostar.

Sladoje, koji je dobitnik Šantićeve nagrade, rekao je da ima obavezu da se uvijek odazove pozivu iz Mostara kao Šantićev sljedbenik i po mnogima njegov nasljednik.

Na poetskoj večeri čitao je pjesme iz svoje posljednje knjige “Dimni znaci”, ali se, takođe, u razgovoru sa novinarom i publicistom Zlatkom Serdarevićem osvrnuo na svoje stvaralaštvo i poglede na život i književnost. Ove godine objavio je i roman “Riba zvana Gaovica”.

Sladoje je naglasio da manifestacija Šantićeve večeri poezije za Mostar i Hercegovce znači mnogo, jer je Aleksa Šantić pjesnik koji najljepše pisao o Hercegovini.

“Velika mi je čast što me kritičari vezuju sa tom uzvišenom ličnošću. Za razliku od Dučića koji se nije smirivao, Šantić iz Mostara nije mrdao, a praktički se svodi na isto. Šantić da je napisao samo `Pretprazničko veče` postao bi veliki”, rekao je Sladoje.

On je istakao da za njega Šantićeva nagrada znači mnogo i da zbog toga dolazi u Hercegovinu iz koje je praktično nemoguće otići.

“Neću zatvoriti ovu manifestaciju već ću ostaviti otvorena vrata da bih mogao doći i iduće godine”, rekao je Sladoje.

Sladoje je naveo da Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo /SPKUD/ “Gusle” na dobar, lijep, otmen i primjeren način, a koliko današnje okolnosti dozvoljavaju, čuvaju uspomenu na velikog pjesnika.

“Mostar sa Šantićem i bez Šantića nije isto, on je proslavio ovaj grad, napisao je najljepše pjesme o Mostaru. Šantić je više od pjesnika. To je kulturna činjenica prvoga reda, kada poezije Njegoševe, Zmajeve, Desankine postanu svojina naroda, kulture i identiteta, to je više od poezije”, naglasio je Sladoje.

On je dodao da oni koji hoće da sačuvaju svoj identitet moraju da se oslone na velikane svoje književnosti, jer je jezik temelj, a poezija najveći stepen jezičkog izraza.

Predsjednica mostarske “Prosvjete” Sanja Bjelica Šagovnović izrazila je zadovoljstvo ovogodišnjim 104. Šantićevim večerima poezije, te istakla da “Prosvjeta” i “Gusle” ne samo da čuvaju i njeguju sjećanje na velikog pjesnika, nego čuvaju i njeguju srpsku kulturu u Mostaru i slažu jedan mozaik multikulturalnog i multietničkog Mostara.

“Ovogodišnja manifestacija bila je jako posjećena. Imali smo niz značajnih događaja od otvaranja kada smo imali veče Ivana Bosiljčića, a nakon toga i niz događaja na kojima smo se prisjetili ne samo Šantića i njegovog stvaralaštva, nego i njegovih savremenika”, rekla je Bjelica Šagovnović.

Ona je naglasila da Šantićeve večeri poezije uveliko doprinose da se ime Alekse Šantića i njegovi lik i djelo i danas čuvaju u Mostaru, ali i da su svake godine prilika da se podsjeti na poruke koje je ostavio svojim djelima, ali i na poruke koje je živio.

“To su poruke rodoljublja, slobode, ljubavi, kako prema svom narodu, tako i prema svakom čovjeku bez obzira koje vjere i nacije bio. Znamo da je Šantić volio sve ljude, ali i da su svi voljeli Šantića. Vidimo da Mostar i danas voli Šantića”, zaključila je Bjelica Šagovnović.

Ovogodišnje Šantićeve večeri poezije počele su 18. oktobra muzičko-poetskim programom glumca Ivana Bosiljčića u velikoj dvorani “Kosače”.

Tokom manifestacije predstavljena je knjiga “Noć s Aleksom” Marka Tomaša, o kojoj su govorili autor i direktor Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivan Vukoja, a u muzičkom dijelu nastupili su kantautor iz Mostara Sanel Marić – Mara i klavijaturista Dario Lukić.

Održano je i veče pod nazivom “Novo mostarsko stvaralaštvo” u okviru koga je nastupila grupa “Zerdelija” i mostarski pjesnici Anita Pajević, Mirko Božić i Ognjen Kandić.

Predstavljena su i Izabrana djela Svetozara Ćorovića o kojima je govorio Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

U Nevesinju je održan program pod nazivom “Nevesinje, druga Šantićeva kuća”, na kome je priređeno pjesničko veče pjesnikinje iz Nikšića Milice Bakrač.

Manifestaciju organizuju SPKD “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i SPKUD “Gusle”.

Generalni pokrovitelj manifestacije bio je predsjednik Republike Srpske, generalni sponzor kompanija “M:tel”, a pokrovitelji Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, grad Mostar, federalno Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ministarstvo kulture Srbije.