МОСТАР – У Мостару је вечерас одржан традиционални Божићни концерт на којем је наступио музички ансамбл “Фенечки бисери”, а једну нумеру извели су ученици православне вјеронауке из мостарских основних и средњих школа.

Бесједу је на почетку концерта одржао игуман Манастира Житомислић Данило који је рекао да је Божић празник мира, љубави и Божије руке пружене човјеку.

Игуман је подсјетио на људе и дјецу који страдају широм свијета, на шта је указао у божићној посланици и патријарх Порфириј који је упитао ко је дао право људима да убијају дјецу широм свијета.

“Када прође голгота долази спасење и побједа над смрћу”, истакао је игуман Данило у бесједи у препуном Хрватском дому “Херцег Стјепан Косача”.

Прије концерта у Галерији краљице Катарине у Косачи одржан је божићни пријем за бројне званице, представнике кантоналне и градске власти, те представнике културних институција и друге госте.

Пријему су се одазвали предсједник кантоналне Владе Марија Бухач, градоначелник Мостара Марио Кордић, предсједник Градског вијећа Салем Марић, вијећници, изасланици у кантоналној Скупштини, министри, представници других вјерских заједница, културних организација и институција.


Предсједник мостарске “Просвјете” Сања Бјелица Шаговновић захвалила је свима на доласку, напоменувши да се 18 пут организују божићни пријем и концерт у Мостару, чиме настављају да чувају традицију културе.

“На овај начин желимо да радост празника подијелимо с нашим комшијама. Божић и сви остали празници у Мостару славили су се заједно, и то даје посебну љепоту и чар у све три конфесије”, рекла је Шаговновићева.

Она је истакла да је сјену на празник бацио инцидент који се догодио у мостарском насељу Бијело Поље гдје је каменована кућа српске породице.

“То нас неће обесхрабрити и надам се да ће починиоци бити пронађени и да то неће покварити радост нашег празника. Надам се да ћемо сви дати допринос да се у нашем граду овакве ствари не дешавају и да ово буде мјесто доброг живота за све нас”, нагласила је Шаговновићева.

Протојереј ставрофор Борис Бандука, архијерејски замјеник владике захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, рекао је да је мир један од најчешћих појмова који се срећу у Светом писму.

Градоначелник Мостара Марио Кордић рекао је да му је веома драго што се организују пријем и концерт за православни Божић и да је то прилика да се пошаље порука заједништва и суживота.

“Након несретних деведесетих, поново покушавамо изградити повјерење међу свим народима и људима добре воље”, рекао је Кордић.

На крају концерта, већ традиционално, дјеци су подијељени пакетићи. Покровитељи концерта били су Град Мостар и Федерално министарство за избјегла и расељена лица, те Дјечји фонд ”Свети Сава” који је оебзбиједио пакетиће за дјецу.