Drugu godinu zaredom, učenici Prosvjetine škole učestvovali su na kampu EKO SORA „Zasavica 2024“ koji je trajao od 29. juna do 6. jula, a u organizaciji Vlade Republike Srbije. Po dolasku u Sremsku Mitrovicu dočekali su nas organizatori te je uslijedio sastanak svih grupa na kom smo upoznali ekipu sa kojom ćemo boraviti 7 dana na kampu i komandanta akcije Slobodana Simića Simketa koji nas je uputio u naše radne aktivnosti. Potom je uslijedilo predstavnjanje svih grupa koje su uzele učešće na kampu.

Drugi dan našoj grupi iz Mostara počeo je odlaskom na Svetu Liturgiju u Saborni hram Svetog velikomučenika Dimitrija. Potom odlazimo u Specijalni rezervat prirode ”Zasavica” gdje je upriličeno svečano otvaranje kampa. Na otvaranju su nam se obratili gradonačelnica Sremske Mitrovice gospođa Svetlana Milovanović te ministar bez portfelja zadužen za odnose sa Srbima u dijaspori i regionu gospodin Đorđe Milićević. Uveče su uslijedile prve radionice.

Trećeg dana kampa smo osim radnih aktivnosti u ”Zasavici” imali priliku obići sam centar Sremske Mitrovice i Carski muzej gdje smo se upoznali sa bogatom istorijom drevnog Sirmijuma, a takođe i vidjeli ostatke carske palate.

Narednog dana su nas vremenske neprilike spriječile da idemo u ”Zasavicu” te smo odlučili da ćemo dan provesti u domu uz radionice i druženja.

Peti dan bio je rezervisan za srpsku prijestonicu. Prva destinacija u Beogradu bio nam je najveći pravoslavni hram na Balkanu – Hram Svetog Save, a potom smo se zaputili na Kalemegdansku tvrđavu. Tu smo se podijelili u tri grupe. Naša grupa obišla je Sabornu crkvu Svetog arhangela Mihaila i Konak kneginje Ljubice gdje je Vjera Mujović odigrala monodramu o životu kneginje Ljubice. Zatim je uslijedio najljepši dio dana, panoramsko razgledanje Beograda. Za kraj je ostavljen Muzej Nikole Tesle.

Šesti dan smo započeli radnim aktivnostima i naravno da smo i ove godine bili na visini zadatka. U sklopu muzičkih radionica koje su pohađali naši đaci u posjetu nam je došao Radoman Kanjevac pjesnik i tekstopisac grupe Galija. Učesnici muzičke radionice su u njegovu čast izveli nekoliko pjesama grupe Galija kao što su Trube, Kotor, Dodirni me i mnoge druge.

Na našu veliku čast i zadovoljstvo, posljednji dan kampa smo proveli na svečanom prijemu kod predsjednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića. Dobili smo čast da obiđemo Palatu „Srbija“ i da se upoznamo sa predsjednikom Srbije od koga smo dobili značajne poklone. Po povratku u Sremsku Mitrovicu bilo je vrijeme za zatvaranje kampa. Učesnici muzičke radionice su pripremili divan program te su sve grupe međusobno uručile poklone jedni drugima u znak dugog sjećanja. Takođe, kako niti jedan kamp ne može proći bez rođendana, ove godine smo slavili drugi rođendan Zasavice koji ćemo slaviti još dugo godina svi skupa. Druženje smo nastavili uz dobru atmosferu i muziku te smo obećali jedni drugima da se vidimo i sljedeće godine na istom mjestu.

Vjeroučitelj Njegoš Veljančić