Učenici Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture iz Mostara otputovali su na edukativnu ekskurziju u Crnu Goru u pratnji sveštenika Branimira Borovčanina, predsjednice ”Prosvjete” Sanje Bjelica Šagovnović i nastavnika Njegoša Veljančića, Jelene Mihić i Marka Vučinića.

Kao što običaj nalaže, prvo smo otišli u manastir Ostrog i poklonoli se moštima Svetog Vasilija Ostoškog. Uzeli smo blagoslov i još jednom se podsjetili o istoriji i značaju manastira za sve pravoslavne hrišćane, a posebno Srbe, ali čuli i o čudima koja su se dogodila kod svetiteljevog kivota. Sledeće mjesto obilaska bio je Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gdje je odslužen pomen za blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. U okolini Podgorice je i manastir Dajbabe gdje smo se poklonili moštima svetog Simeona Dajbabskog i vidjeli pećinu u obliku krsta u kojoj je sagrađen manastir.
U subotu je naša prva destinacija bio Lovćen gdje se na nadmorskoj visini od 1657 metara nalazi mauzolej gdje počiva Petar II Petrović Njegoš, mitropolit crnogorsko-primorski, jedan od najvećih srpskih pjesnika i filozofa.
Nezaobilazna destinacija svakako je i Cetinje, prijestonica Crne Gore i sjedište mitropolita Crnogorsko-primorskog. U Cetinjskom manastiru dočekao nas je i blagoslovio mitropolit Joanikije sa sveštenstvom. Uz Cetinjski manastir obišli smo i bogatu riznicu, te dvorsku crkvu na Ćipuru koja se nalazi uz dvor kralja Nikole-Biljardu. A u nedelju liturgijsko sabranje u veleljepnom Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru. Zahvaljujemo se našem domaćinu protojereju Mladenu Tomoviću i njegovom bratstvu na ljubavi i gostoprimstvu.

Ekskurzija je podržana od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.