Pod nazivom „Šantićeva druga kuća“ večeras je u Domu kulture «Nebojša Glogovac» u Nevesinju priređeno poetsko – muzičko veče posvećeno velikom hercegovačkom pjesniku.

Zanimljivim repertoarom književnosti, poezije i muzike kulturni i javni radnici iz Nevesinja i njihovi gosti upotpunili su ovogodišnje 104. Šantićeve večeri poezije koje su prije tri dana otvorene u Mostaru.

Posjetioci su kroz pjesmu i stih osjetili Šantićev duh i oživjeli uspomene na ovog velikana čija poezija nije imala drugih ambicija nego da bude topla riječ.

Učesnike manifestacije pozdravio je načelnik opštine Milenko Avdalović, naglašavajući da ustanove kulture iz Nevesinja svake godine daju doprinos obilježavanju lika i djela najvećeg hercegovačkog pjesnika. On je ukratko prepričao svoje razgovore sa Đokom Todorovićem iz Bojišta koji je bio jedan od rijetkih koji se sjećao Šantićevih dolazaka u Nevesinje.

Aplauze publike izazvao je nastup srpske književnice iz Nikšića Milice Bakrač, trenutno jedne od najproduktivnijih pjesnikinja u regionu. Naglasila je da joj je čast i veliko zadovoljstvo što učestvuje u ovoj tradicionalnoj manifestaciji, poželjevši da Šantićeve večeri poezije još dugo ostanu dostojne imena velikog pjesnika.

Bakrač je govorila stihove svojih pjesama koje su nastale u vremenu kada su se u Crnoj Gori branili srpski jezik i ćirilica i pjesama koje su nastale kao plod njene zagledanosti u srpsku i crnogorsku istoriju.

Zanimljiv osvrt na Šantićev lik i djelo imao je i pjesnik Ognjen Kandić u čijem je stihovima, kao i kod Šantića, rodoljubivo osjećanje uzvišeno i snažno. Kandić je naglasio da je malo ličnosti u našoj istoriji koji su se tako duboko uvriježili u kolektivnu svijest i dušu naroda kao što je to Šantić.

„Razlog tome je ne samo njegova poezija, nego i kompletna ličnost, karakter i iskrenost u njegovom sapatništvu sa svojim narodom u doba velikih duhovnih previranja, kriza i ratova“, objasnio je Kandić. On je dodao da je Šantić, bez sumnje, jedan od najreprezentativnijih prototipa čovjeka, hrišćanina, patriote i rodoljuba na koji bi mi danas mogli da se ugledamo.

Šantićeve i stihove gošće iz Nikšića govorila je glumica Dragana Matrak Bukvić. Za muzičku sekvencu programa pobrinula se Etno grupa „Sveti Dimitrije“.

Šantićeve večeri poezije su višednevna manifestacija koju organizuju Gradski odbor mostarske „Prosvjete“ i Kulturno-umjetničko društvo „Gusle“. Nevesinjski segment manifestacije priredio je Centar za kulturu „Nebojša Glogovac“.