У оквиру 103. Шантићевих вечери поезије вечерас је у Музеју манастира Житомислић отворена изложба под називом „Јован Дучић- нераскидива веза са Шантићем и Мостаром” у сарадњи са Музејом Херцеговине из Требиња.

Директор Музеја Херцеговина из Требиња Ивана Грујић рекла је приликом отварања изложбе да је Дучић по други пут у Манастиру Житомислић тамо гдје је давне 1894. дошао радити као учитељ и из кога је упловио у познати Мостарски круг.

 

„Наслов изложбе говори о тој нераскидивој вези између Дучића и Алексе Шантића иако су се њихови животни путеви врло брзо разишли. Тај први дио младости, и једног и другог, везан је за Мостар и за књижевни круг који се оформио око ‘Гусала’ и око ‘Зоре’. Дучић је након Сомбора и Бијељине службовао као учитељ у Манастиру Житомислић, али ово је по  први пут да Јован Дучић поново долази у Манастир Житомислић и то нам је посебно драго“, рекла је Грујић додајући да су „њих двојица тамо негдје сигурно поносни што се оваква једна изложба одржава“.

 

Игуман манастира Житомислић Данило Павловић каже да је нераскидива веза између Јована Дучића и Шантића.

 

„Јован Дучић је 1894. године добио посао учитеља у манастиру Житомислић и он управо преко овога манастира долази у Мостар и упознаје се са Шантићем и даље наставља да дјелује“, рекао је Павловић.

 

Говорећи о Дучићи и Шантићу, њиховом дјеловању и животу, игуман Данило каже да се ради о два потпуно различита човјека који су иза себе оставили много.

 

„Ово је у нашем музеју једна од значајнијих изложби и по ономе што она има као своју поруку и по ономе што можемо да видимо а то су врло вриједни експонати који су захваљујући Музеју Херцеговина дошли овдје и биће изложен нашим гостима“, рекао је Павловић.

 

Предсједница СПКД ”Просвјета” Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић истакла је да су овогодишње Шантићеве вечери поезије организоавне у част 120 година ”Просвјете”, али и част Шантићу, Дучићу, Ћоровићу који су посатвили темење ”Просвјете” и ”Гусала”, али и савремене културе у Мостару.

 

„Шантић је био један од првих предсједника Просвјете. Јован Дучић је један дио живота провео у Мостару и био члан мостарског културног круга заједно са Шантићем и Светозаром Ћоровићем са којима је основао лист Зора. У то вријеме културна, интелектуална и национална мисао у Мостару досегла је до неба и Мостар се сврстао раме уз раме са Београдом и Новим Садом. Оставили су много, не само нашим друштвима већ и граду Мостару и ми настојимо да на достојанствен начин чувамо сјећање на њих“, рекла је Бјелица Шаговновић.

 

Изложба  је сачињена од дијелова из сталне поставке Музеја Херцеговина, а то је дио умјетничке колекције, портрети, дио Римске колекције састављене од саркофага и скулптура, Дучићево дипломатско одијело са ордењем које је добио и још много тога и биће отворена наредних мјесец дана у Музеју манастира Житомицлић.