Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta ” – Gradski odbor Mostar i ove godine, po šesti put, dodijeljuje Prosvjetinu stipendiju „Vladimir Ćorović’’ u okviru koje će stipendije i nagrade dobiti 150 učenika i studenata.

Svečanost dodjele stipendija održaće se u subotu, 30. aprila u 12.30 časova u Vladičanskom dvoru u Mostaru (Konak 7).

 

Prosvjetinu stipendiju u školskoj i akdemskoj 2021/2022. godini dobila su 32 učenika od 6. do 9. razreda osnovne škole, 35 srednjoškolaca i 64 studenata. Najbolja plivačica u Bosni i Hercegovini, mlada Mostarka Lana Pudar dobila je specijanu stipendiju.

Dvanaest učenika i studenata dobilo je specijalne nagrade, a sedam učenika  Gimanzije „Jovan Dučić’’ iz Trebinja dobilo je nagrade za aktivizam.

Ove godine dodijenjen je najveći broj stipendija otkako je program obnovljen. Kao što smo naveli, dodijelićemo 150 stipendija i nagrada, što je 54,64 odstoviše nego prethodne godine, odnosno 100 odsto više nego prije samo dvije godine.

Prosvjetine stipendije „Vladimir Ćorović” dodjeljuju se za učenike osnovnih i srednjih škola i studente u školskoj i akademskoj 2021/2022. godini sa područja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Stipendijski fond Prosvjetine stipendije ‘’Vladimir Ćorović’’ raste iz godine u godinu, a ove godine veći je od 55.000 evra.

Tradicija stipendiranja u „Prosvjeti’’ stara je tačno koliko i naše Društvo, koje je 1902. osnovano upravo s ciljem stipendiranja đaka. Obnaljanje Prosvjetine stipendije u Mostaru inicirao je 2016. godine gospodin Slavko Andrejević koji je na čelu Organizacionog odbora, a projekat je podržala Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar.