Prosvjetina škola

Prosvjetina školu srpskog jezika, istorije i kulture

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar u svom stogodišnjem djelovanju ima za cilj očuvanje srpskog jezika i kulture i obrazovanja srpske djece i omladine, te je kao jedan od prioriteta prepoznala i organizovanje dopunske nastave za srpsku djecu. Od 2014. godine uz podršku Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar, te podršku Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije organizujemo ’’Prosvjetinu školu srpskog jezika, istorije i kulture’’ kao dopunsku nastavu za srpsku djecu iz Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona koja nemaju mogućnost da se obrazuju na maternjem jeziku.

Naime, kroz ovu dopunsku školu omogućavamo djeci iz osnovnih i srednjih škola izučavanje nastavno-naučnih disciplina, koje nisu zastupljene u zvaničnom sistemu obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u Federaciji BiH, a direktno su vezane za očuvanje kulturnog identiteta srpskog naroda na ovom području.

Uspjeh koji se godinama ostvaruje jeste održavanje svijesti o srpskom jeziku, istoriji i kulturi.

Nastava se održava u Vladičanskom dvoru u Mostaru u toku školske godine kao tročasovna blok nastava srpskog jezika, srpske istorije i kulture, ali i osnova muzike.

Nastava ”Prosvjetine škole” odvija se u u četiri starosne grupe: osnovci od 1. do 3. razreda, osnovci od 4. do 5. razreda, osnovci od 6. do 8. razreda i srednjoškolci.

Predavači prije početka nastave pripreme silabuse sa težnjom maksimalne moguće kompatibilnosti sa nastavnim planovima i programima u Republici Srbiji i  Republici Srpskoj, uz određene dodatke vezane za Mostar i njegovu srpsku zajednicu, kao i za Hercegovinu kao kulturni i istorijski region.

Rukovodilac ’’Prosvjetine škole’’ je sveštenik Duško Kojić.