MOSTAR, 28. JANUARA /SRNA/ – U Vladičanskom dvoru u Mostaru večeras je održana tradicionalna Svetosavska akademija, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvetitelju, utemeljivaču srpske crkve, škole i države – Svetom Savi.

Svetosavsku akademiju u Mostaru tradicionalno organizuju Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar i Srpsko prosvjetno i kulturnog društvo “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar.

U programu su nastupila djeca koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku u Mostaru, a besjedu je govorio paroh čapljinski Igor Mastilović.

Mastilović je u besjedi rekao da je Sveti Sava najveći pečat srpske istorije po čistoti i neporočnosti njegove ličnosti i da se srednji vijek nikako ne može nazvati mračnim ako se zna da su u njemu živjeli Nemanjići i Sveti Sava koji je samo svojim djelovanjem kao jedna svijeća mogao da obasja cijelo to razdoblje.

“Imajući u vidu jednu ovakvu ličnost da li mi uopšte možemo govoriti o mračnom srednjem vijeku kao što mu se uopšte spočitava da je bio mračan? Zar Sveti Sava nije bio dovoljno svjetlosti za taj srednji vijek i za vijekove koji su bili i koji dolaze?”, upitao je sveštenik Mastilović.

Mastilović je rekao da put koji pokazuje Sveti Sava nije ništa drugo do put koji pokazuje prema Hristu.

“Srpska crkva je imala hiljade učitelja o Hristu koji su je vijekovima gradili i činili da bude svjetlost svijeta. Iako je bilo hiljade učitelja ona ima jednog oca koji je rodio…Ima li ijednog mjesta i pedlja srpske zemlje koji nije pohodio Sveti Sava i iz koga nema neka priča o njemu”, rekao je Mastilović.

On je podsjetio na to da je Sveti Sava srpskom narodu, osim crkve, darovao prosvjetu i kulturu, te da je put koji je kazivao put kojim se ide ka vrhu.

“Šta je svetosavlje nego li rodoljublje, hristoljublje i istinoljublje. U te tri riječi mogla bi se sažeti definicija svetosavlja iako naravno u 850 godina od njegovog rođenja mnogo toga je rečeno”, rekao je Mastilović.

On je istakao da je Sveti Sava put koji se za srpski narod ne završava nego ima uvijek produženje u Hristu Gospodu.

“Osam i po vijekova da bi se neko pamtio mora da bude veličanstvena ličnost i biće još mnogo vijekova da ga slavimo”, poručio je Mastilović.