Дјеца из општине Звечан са Косова и Метохије посјетила су Мостар и са пријатељима из “Просвјетине школе” обишла град и бројне знаменитости, те провела прелијеп дан, испуњен емоцијама и успоменама.

Група од 46 дјеце из Звечана, која бораве у Невесињу у оквиру пројекта “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске”, посјетили су Мостар са начелником Невесиња Миленком Авдаловићем, директором невесињске Основне школе Маром Шаран и наставницима.

Пред Саборном црквом Свете Тројице дочекали су их јуче послије подне генерални конзул Србије Васо Гујић, старјешина Саборне цркве Душко Којић, предсједник Градског одбора у Мостару СПКД “Просвјета” Сања Бјелица Шаговновић, те чланови “Просвјете” и дјеца из “Просвјетине школе”.

Дјеца са Косова обишла су, осим Саборне цркве, Стару цркву у Мостару, Владичански двор и Конзулат Србије, Стари град и Стари мост, те Парк Алексе Шантића.

Гујић је пожелио дјеци да се лијепо проведу у Херцеговини.

– Ако смо бар мало времена посветили деци и да се барем мало одвоје од средине у којој живе и на тренутак забораве сву тежину коју имају на простору Косова и Метохије, нарочито у задње време дешавања на северу, мислим да смо урадили добру ствар. Требамо да се ујединимо и да подржимо овакве пројекте и да сви градови сутра буду домаћини овој деци – поручио је Гујић.

Старјешина Саборне цркве Душко Којић рекао је да је сваки пут када дјеца са Косова дођу у Мостар – празник за све Србе у том граду, те изразио наду да ће бити створени услови да се у наредним годинама више друже дјеца са Косова и из Мостара.

Којић је дјеци говорио о Саборној цркви и њеном значају за Мостар и изразио наду да ће доћи и када буде освештавана та црква.

– Косово је нешто што је нама у срцу и души. Косово је наше око и наше биће. Све људе које познајем, а који планирају пут на Косово, планирају га једнако важно као да иду у Јерусалим, јер Косово за нас заиста јесте Јерусалим – рекао је Којић.

Шаговновићева је пожељела дјеци и наставницима из Звечана добродошлицу и говорила им о Мостару.

– Ми овдје врло добро знамо како вам је и како живите на Косову. Косово је и наше срце. Наши свештеници и наш блаженопочивши владика Атанасије усадили су нам љубав према Косову и завјет да наше везе буду трајне – рекла је Шаговновићева.

Авдаловић је подсјетио да је посјета дјеце са Косова и Метохије постала традиција у Републици Српској и да је Невесиње ове године домаћин за 46 дјеце, четири наставника и два возача.

Дјеца су смјештена у невесињске породице, а у наредним данима ће обићи све знаменитости Невесиња, биће организована посјета Крековима и споменику “Невесињској пушци”, Овчији брод, цркве, институције културе, школе и друге садржаје.

“Дјеца су нешто знала о Невесињу и Мостару, а ево могу да их и посјете сада. Задовољни су и све остало је небитно. Читав аутобус и људи који су дочекали дјецу су били у сузама. Невјероватно је како су се емоције просуле. Људи се поистовјете са нашим мукама које су биле деведесетих. Разумију муке и наша дјеца, иако нису рођена у тешким временима”, рекао је Авдаловић.

У оквиру пројекта “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске” од 2012. године у 37 локалних заједница у Српској боравило је више од 6.000 српске дјеце у пратњи око 550 просвјетних радника.