На платоу Центра за културу Мостар синоћ је одржан концерт под мотом ”Наших 120” у организацији три национална културна друштва – Српског просвјетног и културног друштва ”Просвјета” Градски одбор Мостар, Хрватског културног друштва ”Напредак” Главна подружница Мостар и Бошњачке заједнице културе ”Препород” – Регионални одбор Херцеговина који је окупио велики број Мостараца.
Мостарска публика уживала је у музичко-сценском спектаклу ”Accordion fantasy” кроз који их је водио виртуоз на хармоници Душан Секулић са бендом. Мостарци су уживали у класици, обрадама познатих свјетских поп и рок композиција, али и народним мелодијама.
Сва три национална културна друштва у 2022. и 2023. години обиљежавају 120 година постојања, а како су навели, жеља је била да заједнички прославе велики јубилеј, као и дугогодишњу сарадњу и пријатељство, те да заједнички концерт буде поклон граду Мостару и свим грађанима.


”Желимо да пошаљемо једну лијепу поруку уважавања и поштивања наших различитости и заједништва, јер је много тога више што нас спаја него што нас раздваја. Нека нас овај концерт подсјети на сарадњу из прошлости, али прерасте и у традицију када је у питању сарадњу у будућности”, истакли су организатори.
Предсједник СПКД ”Просвјета” ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић казала је да је овај заједнички концерт три национална друштва лијепа и позитивна прича из Мостара са поруком да култура у Мостару треба бити интегративни фактор, изражавајући наду да да ће у будућности бити још квалитетних заједничких догађаја.
Амир Кадрибеговић из БЗК ”Препород” навео је да Мостар и овим догађајем показао да је најизражајнији синоним заједничког живота, те да национална култрна друштва желе да дају свој допринос унапријеђењу квалитет живота у простору у којем заједно живе и дјелују.

Предсједник ХКД ”Напредак” Главна подружница Мостар Мирослав Ландека нагласио је да културна национална друштва имају посебну улогу и мисију и да је важно да заједно раде, те да је и овим догађајем послана порука сарадње и уважавања.
Концерт је подржан од стране ЦРС-у, а у организацији су помогли и Град Мостар, Градско вијеће Града Мостара и Центар за културу.


На концерту су били присутни предсједник и замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Салем Марић и Велибор Миливојевић, министaр образовања и културе ХНК Рашид Хаџовић, министар финасија ХНК Аднан Фалаџић, генерални конзул Републике Србије Васо Гујић, генерални конзул Републике Хрватске Марко Бабић, те други представници градске и кантоналне власти, представници Града Требиња, пресдтавници вјерских заједница, те бројна позната лица из културног и јавног живота Мостара.