U dvorištu Instituta “Junuz Emre” večeras je u sklopu 103. Šantićevih večeri poezije, održano predivno poetsko-muzičko veče “Posestrime Aleksi”.

 

U programu su učestvovali autor i voditelj programa književnica Olga Bikar, pjesnikinja Hilal Karafan iz Istanbula, Elvira Kujović iz Njemačke, Milica Jeftimijević Lilić iz Beograd, Jovanka Stojčinović-Nikolić iz Doboja, Olgica Cice iz Trebinja, Zdravka Babić iz Bileće, profesori muzike Amra Dugalić i Radmila Pešut iz Mostara, te glumac Igor Gudelj iz Trebinja.

 

Takođe su nastupile i članice Mostarskih kiša Ivana Jurković i Darija Matijević.

Autor programa književnica Olga Bikar kaže da je ovaj projekat koji nosi odavno u mislima oživio zahvaljujući SPKD ”Prosvjeta” i SPKD ”Gusle”, ali i zahvaljujući i ženskom senzibilitetu.

 

„Pratim Šantićeve večeri od osnivanja i mogu reći da mi je uvijek bilo u mislima da nije dovoljno bilo afirmisano žensko pjesničko stvaralaštvo. Tim naumom sam napravila ovaj program“, rekla je Bikar dodajući da je veče učinjeno posebnim učešćem žena iz svih dijelova svijeta i to žena koje iza sebe imaju velike karijere.

 

Hilal Karafan rekla je da je srećna što je u Mostaru koji je prelijep grad i da je fascinirana što na jednom malom mjestu vidi toliko različitosti, što su u nekoliko stotina metara smještene i crkve i džamije.  Ovo je prvi put da je Karafan u Mostaru, a prvi put se susreće i sa Šantićem te je poželjela da se Šantićeva djela prevedu i na turski kako bi ih lakše čitala i shvatila.

 

Pjesnikinja Milica Jeftimijević Lilić kaže da je ovo neobično veče jer su prvi put pjesnikinje žene prisutne.

 

„Mislim da je to dobra praksa jer je Šantić volio ljepotu i žene i ono što žena kao vrijednost jeste i želim da se tako i nastavi“, kaže Jeftimović Lilić i dodaje da je ova veče posebna i po tome što je internacionalna.

 

„Svrha poezije je da povezuje vremena i prostore“, zaključila je Jeftimović Lilić.

 

Pjesnikinja Elvira Kujović kaže da je čast biti u Mostaru i učestvovati na Šantićevim večerima poezije.

 

„Opčinjena sam Starim gradom, arhitekturom i ljepotom. Raduje me što je most sagrađen i da narodi zajedno žive. Najvažnije od svega je u ovom gradu je to pomirenje“, rekla je Kujović.

 

Pjesnikinja Zdravka Babić kaže da je presrećna, naročito zbog saznanja da se žensko pjesništvo vraća na Šantićeve večeri poezije.

 

Jovanka Stojčinović-Nikolić je po prvi put na Šntićevim večerima poezije.

 

„Danas nas ovdje ima iz svih krajeva svijeta i došli smo da se ljubavlju prema Aleksi svi spojimo u jednu veliku ljubav. Ja bi poručila svima da gradimo mostove kojima će putovati samo ljubav“, poručila je Stojčinović-Nikolić

 

Olgica Cice rekla je da dolazi iz Trebinja, Dučićevog grada i da donosi Mostarcima i Šantiću pozdrave Dučića.

 

Šantićeve večeri poezije se nastavljaju već sutra. U četvrtak 8. septembra u Vladičanskom dvoru sa početkom u 19 časova predstaviće se Sabrana djela akademika Danila Marića. U programu učestvuju promotori: Safet Sarić i Zlatko Serdarević (Mostar), Ranko Pavlović (Banja Luka), Dragica Braunštan (Toronto), Dimitrije Janičić (Beograd), Ilija Šaula (Filadelfija). U muzičkom dijelu nastupiće Tijana Bašić i Marija Raspudić.

 

Manifestacija se u petak 9. septembra seli u Manastir Žitomislić. Sa početkom u 19 časova u Muzeju manastira Žitomislić biće otvorena Izložba „Jovan Dučić- neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom” u saradnji sa Muzejom Hercegovine Trebinje.

 

  1. Šantievve večeri poezije završavaju se u Nevesinju gdje će u subotu 10.septembra u Kulturnom centu „Nebojša Glogovac” u Nevesinju sa početkom u 19 časovabiti održan kulturni program pod nazivom „Nevesinje – druga Šantićeva kuća” u organizaciji ustanova i društava kulture iz Nevesinja.