Učenici najstarije grupe Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture,  u pratnji vjeroučitelja Njegoša Veljančića, posjetili su u  subotu, 21. maja Sarajevo na poziv Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“.

U Nadbiskupijskom centru su za mostarske učenike pripremili  radionicu pod nazivom „Vjerski običaji naroda u Bosni i Hercegovini“.  Centar je angažovao četiri predavača koji su ih upoznali o svojim religijama i običajima kroz zanimljive prezentacije, igru i naraciju.

 

Nakon radionice, upriličen je ručak u Centru, a zatim i obilazak najznačajnijih sarajevskih bogomolja u pratnji predavača. Učenici su prvo posjetili katedralu Srca Isusova, izgrađenu u XIX vijeku po uzoru na pariški Notr Dam.

Petominutnom šetnjom sjeveroistočno od Katedrale, stigli su do Stare pravoslavne crkve, koja je čak pet vijekova starija – izgrađena je u XIV vijeku, a u septembru 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Posvećena svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu, čuva mošti svete Tekle i brojne ikone, stare i po nekoliko vijekova. U porti se nalazi muzej koji spada među pet najznačajnijih u svijetu prema broju i starosti relikvija.

Obilazak uz pratnju predavača završen je posjetom Gazi Husrev-begovoj džamiji koja se nalazi nedaleko od Sebilja, u srcu Starog grada. U Gazi Husrev-begov vakuf – zadužbinu spada cijela ulica iz koje se ulazi u džamiju, ali među najznačajnije objekte se ubrajaju džamija i objekti što se uz nju nalaze – turbe, abdesthana, šadrvan, te medresa, muzej i biblioteka koji se nalaze prekoputa.

Imali su priliku ući u sva tri vjerska objekta, čuti sve ono što je značajno za same objekte ali i obavljanje obreda u njima, a dobili su i odgovore na sva postavljena pitanja.

Za kraj posjete gradu na obalama Miljacke, mostarski učenici nisu izostavili ni priliku da pojedu čuvene ćevape, prošetaju ulicama Starog grada i  zaslade se sladoledom ili nekim tradicionalnim slatkišem, tako da je i to upotpunilo uspomenu na lijepo i poučno putovanje.

 

Ivana Mavrak