Stipendiju “Vladimir Ćorović” Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) Prosvjeta – Gradski odbor Mostar ove je godine dobilo  75 učenika osnovnih i srednjih škola i studenata, a isplaćen je iznos od 50.100 KM.
Svečanost dodjele Prosvjetine stipendije “Vladimir Ćorović” održana je sinoć u Vladičanskom dvoru u Mostaru, u okviru 101. Šantićevih večeri poezije.


Vršilac dužnosti predsjednika SPKD Prosvjeta – Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica-Šagovnović rekla je da su stipendije obezbijedili Mostarci i prijatelji Mostara rasuti po svijetu, koji su i osnivači stipendijskog Fonda i koji žele da pomognu djeci da se obrazuju, budu izvrsni učenici i studenti te da kao takvi jačaju svoju zajednicu.

Zahvalivši svim donatorima, ona je istakla da oni imaju veliku ljubav za Mostar.

Bjelica-Šagovnović je takođe navela da je u okviru SPKD Prosvjeta formiran Organizacioni odbor stipendije “Vladimir Ćorović”, koji čine osnivači, donatori, članovi Prosvjete i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, a koji će raditi na boljoj organizaciji i jačanju Prosvjetine stipendije.

Naglasila je da je jedan od osnovnih ciljeva Prosvjete, od njenog osnivanja, pomoć učenicima i studentima te da će tako i ostati.

Stipendistima se u ime donatora obratila Vesna Tabački, koja je prenijela želju donatora da pomognu i nagrade trud i rad djece koja su vrijedna i aktivna u svojoj zajednici.

„Najznačajniji zadatak donatora jeste da pokušamo da povežemo ljude koji žele i mogu da pomognu. Na ideju zajedništva donatori su ponosni i svojim primjerom žele da vam pokažu da čovjek sam ne može mnogo da uradi, ali kada se ljudi povežu dobrim idejama i rade punog srca, a uz to i s velikom ljubavlju, može mnogo da se uradi”, rekla je Tabački u obraćanju stipendistima.

Dodala je da je stipendistima najvažnija poruka okupljenih oko Prosvjetine stipendije – da u životu budu dobri i čestiti ljudi.

Obnavljanje Prosvjetine stipendije “Vladimir Ćorović” inicirao je 2016. godine Slavko Andrejević, porijeklom iz Mostara, koji danas živi i radi u Londonu. Andrejević je i predsjednik Organizacionog odbora ove stipendije, koja danas ima 24 donatora.

Konkurs za stipendije za novu školsku godinu biće raspisan početkom novembra.

U okviru programa nastupila je etno-grupa “Sveti Dimitrije” iz Nevesinja, a održano je i predavanje “Značaj djela Alekse Šantića u nastavi srpske književnosti”.