Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta – Gradski odbor Mostar 28. juna 2020. simboličnom je podjelom diploma učenicima Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture obilježilo uspješan završetak nastave i pozvalo svu srpsku djecu sa područja Mostara da se priključe Prosvjetinoj školi.

Dodjela diploma organizovana je u porti Stare crkve u Mostaru nakon liturgije i pomena povodom praznika Vidovdana. Na prigodnom druženju profesor istorije Vuk Bačanović održao je djeci predavanje o današnjem prazniku – Vidovdanu kroz vjerski i istorijski kontekst.

Rukovodilac Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture Duško Kojić kazao je da je pandemija virusa korona poremetila planove da se uspješna godina završi ekskurzijom, ali da će sve to biti nadoknađeno.

Kojić je naveo da Prosvjetinu školu pohađa oko 70 srpske djece s područja Mostara koji nemaju mogućnost da nastavu pohađaju na srpskom jeziku u Hercegovačko-neretvanskom kantonu te da na ovaj način kroz dopunsku nastavu stiču potrebna znanja i druže se.

“SPKD Prosvjeta – Gradski odbor Mostar nastoji da kroz dopunsku nastavu omogući da srpska djeca uče svoj jezik, istoriju i kulturu. Prosvjetina škola održava se za tri grupe: mlađe osnovce, starije osnovce i srednjoškolce“, kazao je Kojić.

On je dodao da se u okviru Prosvjetine škole organizuju i predavanje s poznatim i uspješnim ličnostima iz svijeta umjetnosti, sporta i duhovnosti.

Kojić je izrazio nadu da će od jeseni prostorije za nastavu biti opremljene i uslovne te je pozvao svu srpsku djecu da se priključe.

Nastavnica srpskog jezika u Prosvjetinoj školi Mila Trojanović Gašić ističe da je Prosvjetina škola jako vrijedan projekat za srpsku djecu u Mostaru.

“Strašno je da u Mostaru nema prostora za srpski jezik u školama. Djeca su divna. S njima treba dosta raditi, ali oni mogu jako mnogo. Ako nastave da dolaze, makar i ovako, na dopunsku nastavu, onda ima nade.”

Učenica Tea Domazet nosi najpozitivnija iskustva iz Prosvjetine škole, koju pohađa već nekoliko godina. “Naučila sam mnogo stvari o srpskoj književnosti i istoriji, ali i o crkvenom pjevanju. Mogu kazati da je ovaj projekat jako koristan za sve polaznike“, kaže Tea.

Diplome za svoju djecu danas je uzeo i Velibor Ivanišević, koji kaže da je Prosvjetina škola jako korisna srpskoj djeci, da je dobra dopuna znanja, ali da je potrebno početi se boriti za srpski jezik u zvaničnom nastavnom planu i programu u HNK. “U Srbiji, na primjer, Mađari kao nacionalna manjima imaju pravo pohađati nastavu na svom jeziku, a naša djeca u Mostaru nemaju to pravo“, napominje Ivanišević. Prosvjetinu školu srpskog jezika, istorije i kulture u Mostaru već pet godina organizuje SPKD Prosvjeta – Gradski odbor Mostar u partnerstvu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a nastava se izvodi u prostorijama Vladičanskog dvora u Mostaru.