U Mostaru je sinoć održan božićni koncert na kome je nastupila Biljana Krstić i Bistrik orkestar, a u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru tražilo se mjesto više.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije održao je pozdravnu besjedu kazavši da je Hristos radi našega spasenja pretrpio krst i smrt te da od nas očekuje da i mi u našim međusobnim odnosima izgrađujemo jedan drugoga, imajući u vidu upravo njega i njegovu žrtvenu ljubav.

“Hristos, čije rođenje danas slavimo, u teologiji se uobičajeno naziva Sinom Božijim, Sinom čovječijim i Bogočovekom. Večeras bih, međutim, htio da vam posebno skrenem pažnju na to da se on naziva i Logosom, riječju Božijom. Zato ću ovdje završiti sa podsjećanjem na riječi velikih otaca Crkve i njihovo bogonadahnuto umovanje i reći nešto o riječi i riječima, za šta sam uvjeren da je i te kako povezano sa time da je Riječ Božija postala čovjekom. Nije li tačno da lijepa, dobra, blaga riječ izgrađuje, da nas oživljuje i ozdravljuje? I zar nemamo svi iskustvo toga da nas svaka ružna riječ ranjava, razgrađuje, rastužuje i ponekad obara?“, naveo je vladika Grigorije.

Naglasio je da se jednom lijepom riječju ponekad sve vaspostavi, kao što jedna ružna riječ može sve da razori.

“Zar ne bi trebalo da nam bude važno kako na sve to gleda onaj koji se zbog nas u tijelu rodio, pretrpio smrt i darovao nam život, koji sve čini radi nas i radi našega spasenja? Nije li neizmjerna i neizreciva njegova milost, jer nas bez obzira na naše grijehe uvijek iznova prima kad god iskreno izgovorimo riječ molitve? Isti on nam je zapovjedio da volimo i pazimo jedan drugoga, da naše međusobne odnose izgrađujemo riječima punim ljubavi. Danas u ovom gradu i ovoj zemlji, gdje žive različiti narodi, sa različitim vjerama i kulturama, ovo podsjećanje na značaj riječi istovremeno je i vapaj za mirom, za pomirenjem među ljudima“, poručio je episkop Grigorije.

Dodao je da se pred tajnom ljubavi Božije, otkrivenoj u Logosu – Riječi, klanjamo u božićne dane i tu tajnu proslavljamo i u pjesmama slavimo.

“To ćemo činiti i u ovoj tihoj i svetoj noći u gradu Mostaru, ne gledajući na to ko je ko, nego se uvijek iznova sjećajući da smo svi djeca Božija. Koncert je vrlo prigodan način za proslavljanje tajne, čije objavljivanje je i započelo pjesmom pastira“, naveo je vladika Grigorije.

Poručio je da nećemo slaviti Božić kao nešto što je bilo i prošlo, nešto čega više nema, već kao ono što je započelo i događa se u vijekove vijekova.

“Svima nam je potrebna riječ koja oslobađa, ponovo nas vaspostavlja i okreće naša lica prema bližnjima, jednih prema drugima. Ta riječ treba da bude orošena Riječju Božijom. Zato je, dragi prijatelji, i riječ pozdrava koji ovih dana izgovaramo oživljujuća i okrepljujuća: Mir Božiji, Hristos se rodi“, rekao je vladika.

Koncertu koji tradicionalno organizuju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta – Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo Gusle, uz podršku i blagoslov Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar, uveličala su svojim nastupom i djeca koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku u Mostaru. Skaj klub koji djeluje pri Crkvenoj opštini pripremio je i paketiće za djecu.

Na koncertu je bio prisutan velik broj posjetilaca, predstavnici vlasti, kulturnog i javnog života iz Hercegovine, među kojima gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, načelnik Nevesinja Milenko Avdalović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija, konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč, ministri i poslanici iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice.