Ученици Просвјетине школе српског језика, историје и културе из Мостара отпутовали су на едукативну екскурзију у Црну Гору у пратњи свештеника Бранимира Боровчанина, предсједнице ”Просвјете” Сање Бјелица Шаговновић и наставника Његоша Вељанчића, Јелене Михић и Марка Вучинића.

Као што обичај налаже, прво смо отишли у манастир Острог и поклоноли се моштима Светог Василија Остошког. Узели смо благослов и још једном се подсјетили о историји и значају манастира за све православне хришћане, а посебно Србе, али чули и о чудима која су се догодила код светитељевог кивота. Следеће мјесто обиласка био је Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици гдје је одслужен помен за блаженопочившег митрополита Амфилохија. У околини Подгорице је и манастир Дајбабе гдје смо се поклонили моштима светог Симеона Дајбабског и видјели пећину у облику крста у којој је саграђен манастир.
У суботу је наша прва дестинација био Ловћен гдје се на надморској висини од 1657 метара налази маузолеј гдје почива Петар II Петровић Његош, митрополит црногорско-приморски, један од највећих српских пјесника и филозофа.
Незаобилазна дестинација свакако је и Цетиње, пријестоница Црне Горе и сједиште митрополита Црногорско-приморског. У Цетињском манастиру дочекао нас је и благословио митрополит Јоаникије са свештенством. Уз Цетињски манастир обишли смо и богату ризницу, те дворску цркву на Ћипуру која се налази уз двор краља Николе-Биљарду. А у недељу литургијско сабрање у велељепном Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару. Захваљујемо се нашем домаћину протојереју Младену Томовићу и његовом братству на љубави и гостопримству.

Екскурзија је подржана од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.