МОСТАР – Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ “Просвјета”, Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво “Гусле” организовали су данас помен у Мостару поводом 100 година од смрти великог пјесника Алексе Шантића.

Парастос је Шантићу на српском православном гробљу Бјелушне, гдје почива велики пјесник, служио је игуман Манастира Житомислић Данило Павловић уз присуство свих мостарских, али и свештеника из сусједних херцеговачких општина.

Помену су присуствовали чланови “Просвјете” и “Гусала”, дјеца која похађају “Просвјетину” школу српског језика, историје и културе и многи поштоваоци лика и дјела Шантића.

Чланови “Просвјете” положили су вјенац, а дјеца руже на Алексин гроб.

Игуман Манастира Житомислић рекао је након парастоса да велики број присутних говори и да Шантић има вјечни спомен и на земљи.

“Као што је импозантна била његова сахрана прије 100 година, ништа мање импозантнији није ни овај скуп данас зато што смо сви ми његови насљедници. Алекса је човјек који нас је задужио. Задужио нас је да му чинимо спомен и да живимо онако како нас је он научио”, рекао је игуман Данило.

Он напомиње да је Шантић један у низу свијетлих примјера српског народа који је био испуњен превеликом љубављу због које су му се смијали, проглашавали га наивним и говорили му да умире у малој средини.

“Његова љубав, неопрезна, јесте она права истинска љубав која се очитује у многим стварима, према другом бићу, према својој земљи, своме роду и народу. Нема већег и истинскијег родољуба од Алексе Шантића и већег и бољег Србина од њега”, рекао је игуман Данило.


Он је навео да је парастос само почетак обиљежавања сјећања на великог Шантића и да ће се кроз читаву годину одржавати разни догађаји.

Старјешина Саборног храма у Мостару и руководилац “Просвјетине” школе Душко Којић рекао је да је ово велики јубилеј.

“Ми се свакога дана и сваке године сјећамо Шантића у Мостару. Сјећа га се широм свијета српски народ и многе школе и улице посвећене су овом великану. Данас су овдје дјеца из `Просвјетине` школе којима је данас био школски дан и у школи је тема био Шантић. Данас су ту и они на његовом гробу да се сви сјетимо вриједности које је његовао Шантић и од којих никада нисмо били даље”, поручио је Којић.

Предсједница СПКД “Просвјета” Мостар Сања Бјелица Шаговновић рекла је да је и вијек након смрти највећег пјесника овога поднебља он и даље присутан и жив у свом граду.

“Он је и данас 100 година након смрти највјернији чувар српске културе, историје, традиције и свега српског у Мостару. `Просвјета` заједно са `Гуслама` и Црквеном општином Мостар од свог поновног оснивања у Мостару 2008. године настоји на достојанствен начин чувати сјећање на лик и дјело пјесника и вратити га Мостару на начин како он то заслужује”, додала је она.

Према њеним ријечима, на овим просторима није било пјесника да толико личи на свој град и да град личи на пјесника, као што су то Шантић и Мостар.

“Вјерујем да ће и ове нове генерације завољети Шантића као што је он волио све грађане овог града без обзира на име, презиме, вјеру или нацију. Увијек је истицао да му је свако брат био он Србин, католик или муслиман”, рекла је она.

Почасни подпредсједник “Просвјете” Ранко Чворо навео је да је прошло стољеће од испраћаја који у Мостару никада ни прије, ни послије тога није забиљежен.

“Ми смо овдје дошли понизно у тишини да се поклонимо и да се надахнемо и окријепимо испред споменика великана који је давно досегао пространства космоса. Сви они који су њежни и чедни и честити долазе овдје да се поклоне онако као што се иде у светилишта Грачанице, Дечана, Сопоћана”, рекао је Чворо.

Алекса Шантић умро је 2. фебруара 1924. године од тада неизљечиве болести – туберколозе.

Сахрањен је на православном гробљу Бјелушине у Мостару.