МОСTАР, 28. ЈАНУАРА /СРНА/ – У Владичанском двору у Мостару вечерас је одржана традиционална Светосавска академија, посвећена првом српском архиепископу, светитељу и просветитељу, утемељивачу српске цркве, школе и државе – Светом Сави.

Светосавску академију у Мостару традиционално организују Српска православна црквена општина Мостар и Српско просвјетно и културног друштво “Просвјета” Градски одбор Мостар.

У програму су наступила дјеца која похађају православну вјеронауку у Мостару, а бесједу је говорио парох чапљински Игор Мастиловић.

Мастиловић је у бесједи рекао да је Свети Сава највећи печат српске историје по чистоти и непорочности његове личности и да се средњи вијек никако не може назвати мрачним ако се зна да су у њему живјели Немањићи и Свети Сава који је само својим дјеловањем као једна свијећа могао да обасја цијело то раздобље.

“Имајући у виду једну овакву личност да ли ми уопште можемо говорити о мрачном средњем вијеку као што му се уопште спочитава да је био мрачан? Зар Свети Сава није био довољно свјетлости за тај средњи вијек и за вијекове који су били и који долазе?”, упитао је свештеник Мастиловић.

Мастиловић је рекао да пут који показује Свети Сава није ништа друго до пут који показује према Христу.

“Српска црква је имала хиљаде учитеља о Христу који су је вијековима градили и чинили да буде свјетлост свијета. Иако је било хиљаде учитеља она има једног оца који је родио…Има ли иједног мјеста и педља српске земље који није походио Свети Сава и из кога нема нека прича о њему”, рекао је Мастиловић.

Он је подсјетио на то да је Свети Сава српском народу, осим цркве, даровао просвјету и културу, те да је пут који је казивао пут којим се иде ка врху.

“Шта је светосавље него ли родољубље, христољубље и истинољубље. У те три ријечи могла би се сажети дефиниција светосавља иако наравно у 850 година од његовог рођења много тога је речено”, рекао је Мастиловић.

Он је истакао да је Свети Сава пут који се за српски народ не завршава него има увијек продужење у Христу Господу.

“Осам и по вијекова да би се неко памтио мора да буде величанствена личност и биће још много вијекова да га славимо”, поручио је Мастиловић.