У дворишту Института “Јунуз Емре” вечерас је у склопу 103. Шантићевих вечери поезије, одржано предивно поетско-музичко вече “Посестриме Алекси”.

 

У програму су учествовали аутор и водитељ програма књижевница Олга Бикар, пјесникиња Хилал Карафан из Истанбула, Елвира Кујовић из Њемачке, Милица Јефтимијевић Лилић из Београд, Јованка Стојчиновић-Николић из Добоја, Олгица Цице из Требиња, Здравка Бабић из Билеће, професори музике Амра Дугалић и Радмила Пешут из Мостара, те глумац Игор Гудељ из Требиња.

 

Такође су наступиле и чланице Мостарских киша Ивана Јурковић и Дарија Матијевић.

Аутор програма књижевница Олга Бикар каже да је овај пројекат који носи одавно у мислима оживио захваљујући СПКД ”Просвјета” и СПКД ”Гусле”, али и захваљујући и женском сензибилитету.

 

„Пратим Шантићеве вечери од оснивања и могу рећи да ми је увијек било у мислима да није довољно било афирмисано женско пјесничко стваралаштво. Тим наумом сам направила овај програм“, рекла је Бикар додајући да је вече учињено посебним учешћем жена из свих дијелова свијета и то жена које иза себе имају велике каријере.

 

Хилал Карафан рекла је да је срећна што је у Мостару који је прелијеп град и да је фасцинирана што на једном малом мјесту види толико различитости, што су у неколико стотина метара смјештене и цркве и џамије.  Ово је први пут да је Карафан у Мостару, а први пут се сусреће и са Шантићем те је пожељела да се Шантићева дјела преведу и на турски како би их лакше читала и схватила.

 

Пјесникиња Милица Јефтимијевић Лилић каже да је ово необично вече јер су први пут пјесникиње жене присутне.

 

„Мислим да је то добра пракса јер је Шантић волио љепоту и жене и оно што жена као вриједност јесте и желим да се тако и настави“, каже Јефтимовић Лилић и додаје да је ова вече посебна и по томе што је интернационална.

 

„Сврха поезије је да повезује времена и просторе“, закључила је Јефтимовић Лилић.

 

Пјесникиња Елвира Кујовић каже да је част бити у Мостару и учествовати на Шантићевим вечерима поезије.

 

„Опчињена сам Старим градом, архитектуром и љепотом. Радује ме што је мост саграђен и да народи заједно живе. Најважније од свега је у овом граду је то помирење“, рекла је Кујовић.

 

Пјесникиња Здравка Бабић каже да је пресрећна, нарочито због сазнања да се женско пјесништво враћа на Шантићеве вечери поезије.

 

Јованка Стојчиновић-Николић је по први пут на Шнтићевим вечерима поезије.

 

„Данас нас овдје има из свих крајева свијета и дошли смо да се љубављу према Алекси сви спојимо у једну велику љубав. Ја би поручила свима да градимо мостове којима ће путовати само љубав“, поручила је Стојчиновић-Николић

 

Олгица Цице рекла је да долази из Требиња, Дучићевог града и да доноси Мостарцима и Шантићу поздраве Дучића.

 

Шантићеве вечери поезије се настављају већ сутра. У четвртак 8. септембра у Владичанском двору са почетком у 19 часова представиће се Сабрана дјела академика Данила Марића. У програму учествују промотори: Сафет Сарић и Златко Сердаревић (Мостар), Ранко Павловић (Бања Лука), Драгица Браунштан (Торонто), Димитрије Јаничић (Београд), Илија Шаула (Филаделфија). У музичком дијелу наступиће Тијана Башић и Марија Распудић.

 

Манифестација се у петак 9. септембра сели у Манастир Житомислић. Са почетком у 19 часова у Музеју манастира Житомислић биће отворена Изложба „Јован Дучић- нераскидива веза са Шантићем и Мостаром” у сарадњи са Музејом Херцеговине Требиње.

 

  1. Шантиевве вечери поезије завршавају се у Невесињу гдје ће у суботу 10.септембра у Културном центу „Небојша Глоговац” у Невесињу са почетком у 19 часовабити одржан културни програм под називом „Невесиње – друга Шантићева кућа” у организацији установа и друштава културе из Невесиња.