МОСTАР- Мало је личности у историји које су се тако дубоко увријежиле у колективну свијест и душу народа као Алекса Шантић – један од највољенијих српских пјесника, рекао је пјесник Огњен Кандић у Мостару у оквиру манифестације “Шантићеве вечери поезије”.

“Разлог томе је, не само његова поезија, него и комплетна личност, карактер и искреност у његовом сапатништву са својим народом у доба великих духовних превирања, криза и ратова”, истакао је Кандић у програму под називом “Ново мостарско стваралаштво” одржаном синоћ у Владичанском двору.

Он је нагласио да је Шантић, без сумње, најрепрезентативнији прототип хришћанина, патриоте и родољуба на којег би сви данас могли да се угледају.

Кандић, који је рођен у Мостару, а живи на Палама, каже да са Шантићем има духовну конекцију откако зна за себе.

“Свој први есеј објавио сам у `Новој Зори` која је насљедница управо Шантићеве `Зоре`, а био је посвећен обиљежавању 150 година од рођења Алексе Шантића. Моја прва пјесма била је посвећена њему и звала се `Химна бесмртника`, а објављена је у међународном зборнику под називом `Остајте овдје`”, навео је Кандић који је на почетку програма одржао слово о Шантићу.

Он је истакао да је Шантић имао највише утицаја на његову поезију, те да му је задовољство што први пут наступа у свом родном граду.

У синоћњем програму представили су се и пјесници из Мостара Мирко Божић и Анита Пајевић, који су и раније учествовали на овој манифестацији.

Божић је нагласио да је Мостар град пјесника, још од Шантића, те да и данас у Мостару постоји изузетна поетска и књижевна сцена.

“Оно што се у Мостару сада дешава није једнократан бљесак за Шантићевих периода, већ има континуитет”, рекао је Божић и додао да се сјећање на Шантића његује и кроз књижевни фестивал “Полигон”.

Пајевићева је истакла да су “Шантићеве вечери поезије” прилика да се ретроспективно погледа на његово стваралаштво, али и сагледа шта он значи младим ствараоцима, наводећи да јој је изузетна част што је дио ове манифестације.

Мостарска група “Зерделија” коју чине умјетнице Tијана Башић и Марија Распудић извеле су низ изворних и етно музичких нумера међу којима су биле и Шантићеве пјесме.

“Шантићеве вечери поезије” у Мостару организују Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” и СПКУД “Гусле”.

У оквиру манифестације сутра ће у Музеју Житомислић бити представљена Изабрана дјела Светозара Ћоровића, а у четвртак, 26. октобра, одржано пјесничко вече Ђорђа Сладоја.