Под називом „Шантићева друга кућа“ вечерас је у Дому културе «Небојша Глоговац» у Невесињу приређено поетско – музичко вече посвећено великом херцеговачком пјеснику.

Занимљивим репертоаром књижевности, поезије и музике културни и јавни радници из Невесиња и њихови гости употпунили су овогодишње 104. Шантићеве вечери поезије које су прије три дана отворене у Мостару.

Посјетиоци су кроз пјесму и стих осјетили Шантићев дух и оживјели успомене на овог великана чија поезија није имала других амбиција него да буде топла ријеч.

Учеснике манифестације поздравио је начелник општине Миленко Авдаловић, наглашавајући да установе културе из Невесиња сваке године дају допринос обиљежавању лика и дјела највећег херцеговачког пјесника. Он је укратко препричао своје разговоре са Ђоком Тодоровићем из Бојишта који је био један од ријетких који се сјећао Шантићевих долазака у Невесиње.

Аплаузе публике изазвао је наступ српске књижевнице из Никшића Милице Бакрач, тренутно једне од најпродуктивнијих пјесникиња у региону. Нагласила је да јој је част и велико задовољство што учествује у овој традиционалној манифестацији, пожељевши да Шантићеве вечери поезије још дуго остану достојне имена великог пјесника.

Бакрач је говорила стихове својих пјесама које су настале у времену када су се у Црној Гори бранили српски језик и ћирилица и пјесама које су настале као плод њене загледаности у српску и црногорску историју.

Занимљив осврт на Шантићев лик и дјело имао је и пјесник Огњен Кандић у чијем је стиховима, као и код Шантића, родољубиво осјећање узвишено и снажно. Кандић је нагласио да је мало личности у нашој историји који су се тако дубоко увријежили у колективну свијест и душу народа као што је то Шантић.

„Разлог томе је не само његова поезија, него и комплетна личност, карактер и искреност у његовом сапатништву са својим народом у доба великих духовних превирања, криза и ратова“, објаснио је Кандић. Он је додао да је Шантић, без сумње, један од најрепрезентативнијих прототипа човјека, хришћанина, патриоте и родољуба на који би ми данас могли да се угледамо.

Шантићеве и стихове гошће из Никшића говорила је глумица Драгана Матрак Буквић. За музичку секвенцу програма побринула се Етно група „Свети Димитрије“.

Шантићеве вечери поезије су вишедневна манифестација коју организују Градски одбор мостарске „Просвјете“ и Културно-умјетничко друштво „Гусле“. Невесињски сегмент манифестације приредио је Центар за културу „Небојша Глоговац“.