МОСTАР- У Мостару у другог дана међународне културне манифестације “Шантићеве вечери поезије” одржано представљање књиге “Ноћ с Алексом” Марка Tомаша.

О драмском тексту и истоименој представи урађеној у продукцији Хрватског народног позоришта у Мостару и у режији Ивице Буљана, синоћ су говорили директор Иван Вукоја и аутор, док су својим наступом вече употпунили кантаутор из Мостара Санел Марић–Мара и клавијатуриста Дарио Лукић.

Вукоја је рекао да је Tомашева књига “Ноћ с Алексом” плод сарадње, па је договорено да Tомаш напише, а Буљан режира представу, коју ће на крају реализовати Хрватско народно позориште.

Томаш је навео да је дјело настало намјенски, али да је дуго размишљао на који начин да говори о човјеку који је симбол Мостара.

На крају је одлучио да пише о посљедњем дану живота Алексе Шантића, његовим страховима, односу са савременицима, сусрету са мртвима и живим сродницима.

За овакав текст требала је, сматра Tомаш, озбиљна припрема и истраживање и кроз читања, како Шантића, тако и Милоша Црњанског, Мирослава Крлеже, Јована Дучића, како би дошао до нових сазнања о том времену, о Шантићу, његовом односу са савременицима.

Tомаш је изнио и неколико до сада за многе непознатих детаља из Шантићевог живота, посебно истакавши Шантићево разочарење у средину, али је нагласио да књигом “Ноћ с Алексом” и истоименом представом није желио разбијати мит о Шантићу, већ да “створи живог Шантића” и покуша га схватити.

Он се сагласио са тим да Шантићева културолошка величина надилази габарите града, да је огромна љепота у традицији коју можда сви другачије доживљавају, али је са друге стране заједничка свима.

Предсједник СПКД “Просвјета” Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић, која је уједно била и модератор, захвалила је Tомашу што је на студиозан начин донио дубљу слику о Шантићу, као симболу Мостара, његовим осјећајима, погледима на живот и Мостар, као и друштвеним односима и нормама, те подсјетила да је управо Шантић повезао Хрватско народно позориште и “Просвјету” прије четири године.

Тада су у продукцији мостарске “Просвјете”, Хрватско народно позориште из Мостара, Народно позориште Мостар и Народно позориште Републике Српске заједнички урадили представу о Шантићу “Што те нема”.

“Шантићеве вечери поезије” настављају се вечерас у Културном центру Небојша Глоговац у Невесињу у 19.00 часова гдје ће се одржати програм под називом Невесиње, друга Шантићева кућа на коме је пјесничка вече Милице Бакрач, пјесникиње из Никшића. У програму наступају и пјесник Огњен Кандић, глумица Драгана Матрак и хор Основне музичке школе Свети Роман Мелод.

У Владичанском двору у Мостару у суботу, 21. октобра, у 19.00 часова планиран је концерт групе “Зерделија” и вече мостарских пјесника Аните Пајевић, Мирка Божића и Огњена Кандића.

У Музеју Манастира Житомислић у понедјељак, 23. октобра, у 19.00 часова биће представљена “Изабрана дјела Светозара Ћоровића” у издању Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Посљедње вечери манифестације у четвртак, 26. октобра, у Владичанском двору у Мостару у 19.00 часова на програму је поетско вече Ђорђа Сладоја и Емсуре Хамзић. Сладоје је један од најистакнутијих савремених српских лиричара.

Генерални покровитељ манифестације је предсједник Републике Српске, а генерални спонзор компанија “М:тел”. Покровитељи су Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, град Мостар, федерално Министарство културе и спорта, кантонално Министарство културе, Министарство културе Србије, а међу медијским покровитељима је и Новинска агенција Републике Српске – СРНА.

Организатори манифестације су Градски одбор “Просвјете” из Мостара и СКУД “Гусле.