O stipendiji2021-10-23T00:28:31+02:00

Prosvjetina stipendija “Vladimir Ćorović”

Tradicija stipendiranja u Srpskom kulturnom i prosvjetnom društvu Prosvjeta (u daljem tekstu – Prosvjeta) stara je koliko i samo Društvo, koje je 1902. osnovano upravo sa ciljem stipendiranja đaka i studenata. Dok su u stvaranju prvih kulturnih društava glavnu ulogu imali učitelji i trgovci, za osnivanje društva Prosvjeta najzaslužnija je akademski obrazovana srpska omladina, koja se poslije studija vraćala u zemlju i uključivala u javni život.

U Sarajevu je tako 20. decembra 1901. godine 29 srpskih intelektualaca uputilo molbu Zemaljskoj vladi da se osnuje Prosvjeta koja bi pružala materijalnu pomoć đacima i studentima te radila na prosvjećivanju naroda Bosne i Hercegovine. Tako je Prosvjeta, sa sjedištem u Sarajevu, osnovana 1902. godine, u ondašnjoj Austro-Ugarskoj Monarhiji, ubrzo postala najznačajnije srpsko udruženje u Bosni i Hercegovini.

Od samog osnivanja Prosvjeta je uvijek okupljala najveće intelektualce, kao što su: Aleksa Šantić, Atanasije Šola, Grigorije Petrov, Jovan Dučić, Jovan Cvijić, Pero Slijepčević, Petar Kočić,  Svetozar i Vladimir Ćorović, Uroš Krulj i drugi, koji su ne samo svojom velikom stvaralačkom i kreativnom energijom podsticali rad Društva, već su ga kao legatori i materijalno pomagali.

U svojoj bogatoj istoriji postojanja, Prosvjeta je zabranjivana nekoliko puta u vreme velikih ratova i teških političkih okolnosti, ali smjernice i ciljevi Prosvjete ostajali su isti, a prioritetna usmjerenja su bila školovanje omladine, kulturno i prosvjetno uzdizanje srpskog i ostalih naroda Bosne i Hercegovine, kao i osnivanje biblioteka, podsticanje izdavačke djelatnosti i popularizacija knjiga u narodu.

Ugledajući se na dugogodišnju tradiciju stipendiranja učenika i studenata, na inicijativu Slavka Andrejevića, praunuka čuvenih Mostaraca Špire i Anike Dokić, i sa blagoslovom Crkvene opštine mostarske, Gradski odbor Prosvjete u Mostaru 2016. godine je obnovio dodjelu stipendija.

Pomenute 2016. godine Slavko Andrejević i Crkvena opština mostarska bili su jedini donatori, a od 2016. do 2018. stipendirali su 21 studenta i učenika (stipendirano je jednokratno 15 učenika i studenata, a višekratno 6: osnovna škola – 2, srednja škola – 7, fakultet – 11, postdiplomski studiji – 1).

Upravni odbor Prosvjete, Gradski odbor Mostar, 2018. godine je i zvanično ustanovio Prosvjetinu stipendiju pod imenom akademika Vladimira Ćorovića.

U školskoj i akademskoj 2018/2019. godini izabrano je 34 stipendista i na svečanosti u sklopu 99. Šantićevih večeri poezije dodijeljene su stipendije u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

U školskoj 2019/2020. godini broj stipendista je narastao na čak 75, a broj donatora na 24. Prikupljeno je 25.824 evra, od koji je stipendirano 26 mlađih osnovaca sa po 250 evra, 17 starijih osnovaca sa po 300 evra, 17 srednjoškolaca sa po 350 evra i 15 studenata sa po 500 evra. Stipendije su uručene na zatvaranju 100. Šantićevih večeri poezije.

Tokom 2020. godine donijeta je odluka o institucionalizaciji rada i imenovan je Organizacioni odbor Prosvjetine stipendije “Dr Vladimir Ćorović”, u sastavu:

  • Slavko Andrejević, kao suosnivač – utemeljitelj stipendija (predsjednik),
  • Radivoje Krulj, predstavnik Eparhije ZHiP kao suosnivač – utemeljitelj stipendija,
  • Sanja Bjelica, v.d. predsjednika SPKD Prosvjeta – GO Mostar,
  • Saša Peško, donator,
  • Željko Jergović, donator,
  • Zdravka Hinić, donator,
  • Jugoslav Janjić, donator,
  • Vesna Tabački, donator i sekretar Organizacionog odbora.

Donijeta je i odluka o formiranju Komisije za odabir stipendista.

Najbolji pokazatelj značaja tih organizacionih promena bila je školska i akademska 2020/2021. godina, u kojoj su ostvareni najbolji rezultati – 85 donatora prikupilo je 49.763 evra i dodijeljeno je 97 stipendija (25 stipendija za osnovce po 250 evra, 24 stipendije za srednjoškolce po 350 evra i 48 stipendija za studente po 500 evra).

VIJESTI

Go to Top