На свечаној додјели Просвјетине стипендије „Владимир Ћоровић“ која је одржана данас у Владичанском двору у Мостару стипендије и награде добило је 175 ученика и студeната са подручја Херцеговине.

На свечанoј додјели присутне је поздравио владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије који је стипендистима пожелио да се уклањају од зла и чине добро.
„Пуно је тога што не ваља у овом свијету, али немојте да се концентришете на зло и да рушите зло, јер ако само будете рушили зло заборавићете да чините добро. Људско биће је од Бога устројено да буде добро, да афирмише добро и да чини добро, али и да се нада добру и зато то и вама желим. Да чувате ваша млада срца и ваше младе душе и савјести нетакнутим“, поручио је владика Димитрије.


Владика је пожелио свима да вјерују у људско достојанство, част и поштење и да живе добро и мир.

Предсједник Организационог одбора Просвјетине стипнедије Славко Андрејевић указао је стипендистима на важност учења и позвао их да никада не престају да уче.
”Драги стипендисти наставите да учите. Дајте другима, бићете и ви награђени. Научите да радите заједно и да радите за заједницу. Ширите љубав и разумијевање”, истакао је Андрејевић.

Предједница Српског просвјетног и културног друштао „Просвјета” – Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић казала је да се седму годину заредом додјељује Просвјетина стипендија „Владимир Ћоровић”, те да је ове године додијењен највећи број стипендија откако је програм обновљен. ”Јако смо поносни што је под кровом мостарске ‘Просвјете’ израстао један овако велики, сјајaн и успјешан програм, захваљујући нашим Мостарцима у свијету и бројним пријатељима. Настојаћемо да сачувамо и унапређујемо овај програм који је наш залог за будћност, за опстанак у овом граду, који је одувијек био културни и образовни центар нашег народа у цијелој Херцеговини”, поручила је Бјелица Шаговновић.


Старјешина Саборне цркве Свете Тројице у Мостару Душко Којић поздрављајући донаторе и стипендисте подсјетио је на то да је Владичански двор почетком XX вијека прављен са циљем да буде увијек испуњен, јер је српска заједница тада била највећа и најбогатија у Мостару.

„Данас затрепери срце када видимо опет испуњен Двор. Велика је част да се овдје додјељују ове стипендије“, рекао је Којић.

Донатор Марко Хинић рекао је да је бити донатор велика привилегија. „Посебно смо привилеговани, јер можемо да помогнемо овде у Мостару и нашој Херцеговини за које нас вежу дубоке и нераскидиве везе“, рекао је Хинић додавши да је прије много година и он био стипендиста и да зна колико стипендија значи и лично као препознавање успјеха и финансијски као новац пријеко потребан за студирање.

Хинић је рекао да је велика привилегија проћи пут од стипендисте до донатора, те је свима пожелио да и они тај пут прођу.
„Стипендија је нека врста награде за све што сте у прошлој години урадили у школи и ван школе. Оно што није тако очигледно јесте да је стипендија коју ћете данас добити и велика обавеза. Обавеза да наставите као добри ђаци, вјерни пријатељи, као синови и кћери, браћа и сестре, али и обавеза за будућност. Када постанете успјешни и одрасли људи немојте никада заборавити да ће и тада постојати ученици као што сте ви данас којима ће помоћ требати и којима ће стипендија значити. Свака је стипендија, а нарочито ова Просвјетина награда али и обавеза. Немојте никада заборавити да сте прихватили не само награду, него и обавезу да и сами помогнете када будете у могућности као одрасли људи, а моћи ћете јер све од вас зависи“, рекао је Хинић.

Бивши стипендиста Просвјетине стипендије и најмлађи доктор медицине у Републици Српској Сава Милојевић обратио се стипендистима и донаторима захваливши им на труду који улажу у младост Херцеговине. Милојевић је стипендистима поручио да ова стипендија не треба бити само награда за њихов труд, већ обећање и себи и другима да ће блистати сљедеће године и дати завјет да је ова стипендија нераскидива нит ђака и добротвора коју ће носити као дијамант додан на огрлицу херцеговачких великана.

Секретар Организационог одбора Просвјетине стипендије Весна Табачки осврнула се на развој програма Просвјетине стипендије од 2016. године истичући да је до данас додијељена 501 стипендија, 27 награда као подршкa за наставак школовања и 24 награде за активизам.

Просвјетину стипендију у школској и акaдемској 2022/2023. години добило је 39 ученика од 6. до 9. разреда основне школе, 36 средњошколаца и 68 студената. Седамнаест ученика и студената из Мостара добило је награде за активизам, док је још 15 ученика и студената из цијеле Херцеговине добило награде за школовање.

Свечаној додјели стипендија присустсвовао је и генерални конзул Републике Србије у Мостару Васо Гујић, те велики број стипендиста и гости.
У програму је наступила и етно група ”Симонида”.

Традиција стипендирања у „Просвјети” стара је тачно колико и наше Друштво, које је 1902. основано управо с циљем стипендирања ђака.
Обнављање Просвјетине стипендије у Мостару иницирао је 2016. године господин Славко Андрејевић који је на челу Организационог одбора, а пројекат је подржала Српска православна црквена општина Мостар.
Основни мотив за покретање овог пројекта био је подстицање образовања и успјеха садашњих и будућих генерација у Мостару и Херцеговини и окупљање стипендиста око најважнијих животних вриједности.