Традиционална културна манифестација “Шантићеве вечери поезије” отворена је синоћ у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару, а уз присуство великог броја поштовалаца лика и дјела Алексе Шантића, гостију и званичника одржана је и свечана академија поводом 120 година СПКД “Просвјета”.

“Шантићеве вечери поезије” традиционално организују Градски одбор “Просвјете” Мостар и СПКУД “Гусле”.

Предсједник мостарске “Просвјете” Сања Бјелица Шаговновић рекла је да се овогодишње “Шантићеве вечери поезије” одржавају у част 120 година “Просвјете”, која је у Мостару основана на данашњи дан 1902. године, педесетак метара од Саборне цркве, у Старој школи под Кошћелом.

“Био је то један од првих одбора након оснивања друштва у Сарајеву од 29 српских интелектуалаца. Један од предсједника био је управо Шантић, тако да није било љепше прилике него да овај, за нас значајан јубилеј, прославимо управо на `Шантићевим вечерима поезије`”, рекла је  Бјелица Шаговновић.

Она је напоменула да је “Просвјета” најзначајније национално друштво, а да мостарски одбор има богату историју и оставштину.

“Шантић, Дучић, Ћоровићи, Шоле и бројни други њихови савременици винули су до неба Мостар у културном и интелектуалном смислу. Мостар је стао уз раме с Београдом и Новим Садом, као и српском Атином. Оставили су много и `Просвјети` и `Гуслама`, али и свом Мостару и трајно нас задужили да их се сјећамо и спомињемо”, истакла је Бјелица Шаговновић.

Она је подсјетила да је Мостар био културни и просвјетни центар херцеговачких Срба, те био и остао сједиште Српске православне цркве /СПЦ/ у Херцеговини.

 

“Мостарски културни, национални и вјерски мозаик не би био тако богат без мостарских Срба и СПЦ, `Просвјете` и `Гусала`. Надамо се да ће тако бити и у будућности”, рекла је предсједник мостарске “Просвјете”.

Говорећи о раду СПКД “Просвјета” Мостар,  подјетила је да је овај одбор оновљен 2011. године, да то није било лако јер су кренули из рушевина.

“Уз много труда и љубави слагали смо камен по камен. И вечерашњу свечаност, због много симболике приређујемо овдје, у Саборној цркви Свете Тројице, која је још у обнови, као и српска заједница у Мостару са својом културом и баштином. Црква се поново надвисила над Мостаром, наш одбор `Просвјете`, морам с поносом рећи, вратио је Мостару и српски културни идентитет”, рекла је Бјелица Шаговновићв.

Она је напоменула и низ резултата који стоје иза овога друштва, попут “Просвјетине” школе српског језика, историје и културе, затим “Просвјетину стипендију” “Владимир Ћоровић”, организације низ манифстација попут Божићног концерта, Светосавске академје и “Шантићевих вечери поезије”.

Декан Филозофског факлтета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић говорио је о животу и дјелу Алексе Шантића, оснивању мостарске Просвјете, а подсјетио је и на важност тадашње мостарске Гимназије и на чињеницу колико је изњедрила интелектуалаца у најтежим временима.

 

Он је додао да је Одбор у Мостару најбољи показатељ да “Просвјета” и данас врши своју мисију.

Мастиловић је рекао да без Мостара и Херцеговине нема ни СПКД “Просвјете”, и прогласио 103. “Шантићеве вечери поезије” отвореним.

Прије отворења и академије на православном гробљу Бјелушине одржан је помен на гробу Алексе Шантића.

У ревијалном дијелу вечери концерт је одржао Гудачки оркестар Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске под диригентском палицом Душана В. Урошевића. У програму je наступиla и соло сопран Каролина Михајловић.

Свечаности је присусутвовао владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, генерални конзул Републиек Србиеј у Мострау Васо Гујић, генерални конзул Хрватске Марко Бабић, генерални конзул Турске Јашар Ергун, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, секретар за културу, јавно информисање и односе с вјерским заједницама АП Војводина Драгана Милошевић, посланик у Парламенту БиХ Љубица Миљановић, посланици у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија и Валерија Лакић,  градоначелник Мостара Марио Кордић, предједник Градског вијећа Мостара Салем Марић, потредсједник Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, начелници општина из Херцеговине, градски вијећници, те представници културног и јавног живота Мостара.

Генерални спонзор манифестације је компанија м:тел, док су спонзори Влада  Републике Српске, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Влада

Херцеговачко-неретванског кантона, Министарство културе Републике Србије, Министарство културе Херцеговачко-неретванског кантона, Град Мостар, Федерално министарство културе и спoрта, Електропривреда Републике Српске, ХЕТ-у, РИТЕ Гацко, Мисија ОСЦЕ, општина Гацко и Невесиње.

Ове године “Шантићеве вечери поезије” трају 10 дана и имају девет садржаја.