Ученици најстарије групе Просвјетине школе српског језика, историје и културе,  у пратњи вјероучитеља Његоша Вељанчића, посјетили су у  суботу, 21. маја Сарајево на позив Надбискупијског центра за пасторал младих „Иван Павао II“.

У Надбискупијском центру су за мостарске ученике припремили  радионицу под називом „Вјерски обичаји народа у Босни и Херцеговини“.  Центар је ангажовао четири предавача који су их упознали о својим религијама и обичајима кроз занимљиве презентације, игру и нарацију.

 

Након радионице, уприличен је ручак у Центру, а затим и обилазак најзначајнијих сарајевских богомоља у пратњи предавача. Ученици су прво посјетили катедралу Срца Исусова, изграђену у XIX вијеку по узору на паришки Нотр Дам.

Петоминутном шетњом сјевероисточно од Катедрале, стигли су до Старе православне цркве, која је чак пет вијекова старија – изграђена је у XIV вијеку, а у септембру 2006. године проглашена националним спомеником Босне и Херцеговине. Посвећена светим арханђелима Михаилу и Гаврилу, чува мошти свете Текле и бројне иконе, старе и по неколико вијекова. У порти се налази музеј који спада међу пет најзначајнијих у свијету према броју и старости реликвија.

Обилазак уз пратњу предавача завршен је посјетом Гази Хусрев-беговој џамији која се налази недалеко од Себиља, у срцу Старог града. У Гази Хусрев-бегов вакуф – задужбину спада цијела улица из које се улази у џамију, али међу најзначајније објекте се убрајају џамија и објекти што се уз њу налазе – турбе, абдестхана, шадрван, те медреса, музеј и библиотека који се налазе прекопута.

Имали су прилику ући у сва три вјерска објекта, чути све оно што је значајно за саме објекте али и обављање обреда у њима, а добили су и одговоре на сва постављена питања.

За крај посјете граду на обалама Миљацке, мостарски ученици нису изоставили ни прилику да поједу чувене ћевапе, прошетају улицама Старог града и  засладе се сладоледом или неким традиционалним слаткишем, тако да је и то употпунило успомену на лијепо и поучно путовање.

 

Ивана Маврак